Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: Swapfiets laat slachtoffer beroving opdraaien voor de kosten

05-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3765 keer bekeken
  •  

Als je een elektrische fiets niet kunt betalen, kun je er een huren. Gwen doet dat voor haar zoon, om naar school te gaan. Maar dan wordt hij beroofd en is de fiets weg. Vervolgens krijgt Gwen een forse rekening gepresenteerd. Geen schuld, maar wel behandeld als dader.

Sinds januari huurt Gwen van Diggelen voor haar zoon een elektrische Swapfiets. Ze huurt de fiets, omdat ze zich het kopen van een elektrische fiets als alleenstaande moeder simpelweg niet kan veroorloven.

In juni komt haar zoon thuis met striemen in zijn nek. Hij zegt te zijn gevallen. Hij is bang en durft zijn moeder niet te vertellen dat hij beroofd is van zijn fiets. Pas twee weken later komt Gwen hierachter en neemt meteen actie. Ze belt met Swapfiets en doet aangifte bij de politie.

Misverstand

Gwen doet haar verhaal bij Swapfiets en wordt geholpen door een begripvolle medewerker. Haar abonnement zal worden bevroren en ze moet een politierapport laten opstellen. Een misverstand volgt. Gwen heeft zelf al aangifte bij de politie gedaan, maar Swapfiets wil met Gwen een politierapport opstellen.

10 juli komt Gwen erachter dat de fiets hierdoor nog steeds niet als gestolen geregistreerd staat. Gwen had naar de Swapfiets-winkel moeten komen om samen met Swapfiets aangifte te doen. Dit doet ze dan ook zo snel mogelijk.

Inmiddels wordt ook het maandelijkse huurbedrag weer afgeschreven. En de rekening van 1500 euro wordt volledig bij haar neergelegd. 

Termijnen

Als de fiets na verloop van tijd niet wordt gevonden, kan Gwen een afbetalingsregeling treffen. Maar ondanks die toezegging, wordt plots het volledige bedrag van 1500 euro van haar rekening afgeschreven. Gwen schrikt zich rot.

De afschrijving mislukt, omdat Gwen dit bedrag niet op haar rekening heeft staan. Ze mailt en krijgt te horen dat ze dit altijd doen, omdat de betaling eerst moet mislukken voordat ze een afbetalingsregeling kunnen treffen.  

Gwen moet dus 1500 euro aan Swapfiets betalen voor de fiets, terwijl zij noch haar zoon schuld hebben aan de verdwijning ervan. Ze zijn de beroving nog aan het verwerken en moeten zich nu óók nog zorgen maken over het afbetalen van dit enorme bedrag.

Zo zijn de regels, zegt Swapfiets, daar kunnen we niets aan veranderen. 

Andere gestolen fiets

Gwen en haar zoon zien ondertussen de dader nog fietsen in de buurt en laten dit aan Swapfiets weten. Swapfiets zegt toe de fiets op te halen, maar er gebeurt niets. Dan zien Gwen en haar zoon de dader opeens op een andere fiets. Ook een elektrische Swapfiets, maar een andere kleur. Ook gestolen, zo blijkt.

Gwen belt Swapfiets zodat ze een van hun gestolen fietsen kunnen ophalen. Maar het duurt maar liefst tien dagen voordat de fiets wordt opgehaald. "Waar liggen de prioriteiten van Swapfiets?", vraagt Gwen zich af. 

Kwijtschelding

De Belbus gaat langs om verhaal te halen bij het bedrijf. Ze constateren dat er in de communicatie iets is misgegaan, waardoor de situatie verkeerd is ingeschat. Hierdoor is er veel te laat een passende oplossing gevonden en ze bieden daarvoor hun excuses aan.

Gwen hoeft eerst alleen nog het eigen risico van 160 euro te betalen, maar dat bedrag wordt uiteindelijk ook kwijtgescholden. Gwen en haar zoon zijn opgelucht en kunnen nu in alle rust de toestand verwerken.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

mv666
mv66610 sep. 2022 - 17:27

Ik had 2 weken geleden een ernstig ongeluk omdat de schroeven van het zadel van mijn elektrische swapfiets(zakelijk abonnement) gewoon afbraken. Vinden ze ook compleet normaal en mijn probleem!

2 Reacties
Mitch88
Mitch882 dec. 2022 - 23:41

Dit is van de week mij ook overkomen! Zadel van de e-bike brak en gelijk enkel gebroken!

Mitch88
Mitch882 dec. 2022 - 23:43

ik heb een aantal vragen die ik je wil stellen over jouw ongeluk. Hoe kan ik met jou in contact komen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!