Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belbus op Bonaire: echtpaar weggejaagd van eigen stukje grond

15 sep 2018
  •  
leestijd 4 minuten
Kassa Belbus Amber 930
Openbaar Lichaam Bonaire (OLB)
Het echtpaar Beukenboom woont sinds 1992 in een prachtig houten huis op een Bonairiaanse kunuku. Dit is een eigen stuk grond waar kippen, schapen en geiten worden gehouden. Ook verbouwt de familie hier hun eigen groente en fruit. Het echtpaar heeft veel geld geïnvesteerd in hun landelijke paradijs en hopen hier tot hun dood te kunnen genieten van de rustige omgeving. Helaas wordt deze droom bruut verstoord als de lokale overheid, het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), in 1998 besluit naast hun landgoed een industriegebied te bouwen.    

Stofoverlast

Het OLB wijzigt het bestemmingsplan van de omgeving zonder rekening te houden met de bewoners. Naast het landgoed van de familie Beukenboom is een industriegebied gebouwd waar machines komen te staan die stenen vergruizen. Dit zorgt voor veel stofoverlast. De familie moet drie  á  vier keer per dag hun huis schoonvegen , maar ook d e gezondheid van het echtpaar gaat achteruit. Door het inademen van het vele fijnstof, ervaren zij longproblemen. Daarom besluiten zij in 2008 hun  Kunuku  te verlaten en bij hun kinderen en kleinkinderen in te trekken.  

Grondruil

Omdat de lokale overheid zelf geen compenserende maatregelen treft, doet het echtpaar zelf een voorstel. In 2010 dienen ze een officieel verzoek in voor een grondruil. Hoewel ze de  kunuku , die al generaties lang eigendom is van de familie Beukenboom, niet kwijt   willen, biedt de huidige situatie hen geen keus. De familie stelt voor hun stuk grond van 88 hectare te ruilen tegen een aantal percelen in een normale woonwijk. Helaas stelt de overheid z ich  z eer  passief op. Pas na meerdere aangetekende brieven en persoonlijke gesprekken, gaat de overheid in 2014 akkoord met de grondruil.  

Corruptie

Ondanks het akkoord, gebeurt er niks. De familie vertelt dat ambtenaren van de directie Ruimte & Ontwikkeling, de afdeling van de overheid die gaat over gronduitgiftes, wel een aantal keer langs zijn geweest. Volgens de familie wilden de ambtenaren eerst geld zien, alvorens de grondruil kan plaatsvinden. Het echtpaar Beukenboom gaat hier niet mee akkoord. Zij willen de officiële weg bewandelen en geen geld onder de tafel schuiven. De familie denkt dat het daarom zo lang duurt alvorens de grondruil plaatsvindt. De Rijksrecherche, dat corruptie onderzoekt bij overheidsorganen, toont in een  recent rapport  aan dat ambtenaren van de directie Ruimte & Ontwikkeling zich de afgelopen jaren inderdaad schuldig maakten aan zelfverrijking ,  willekeur en ander niet integer gedrag.   

De Ombudsman

Ook de Ombudsman zet zich in 2017 in voor deze zaak. In december lijkt er een doorbraak:   een medewerker van de directie Ruimte & Ontwikkeling schrijft dat de grondruil is goedgekeurd door het College Financieel Toezicht (CFT). De grondruil zal volgens haar begin 2018 plaatsvinden. Later blijkt dit een leugen ,  het CFT heeft het advies nooit goedgekeurd.   

De Belbus

Amber gaat in gesprek met Etienne van der Horst, de directeur van de afdeling Ruimte & Ontwikkeling. Van der Horst biedt zijn persoonlijke excuses aan de familie aan . " Dit had nooit zo lang mogen duren. Als we het opnieuw konden doen, hadden we het anders gedaan. "  De directeur belooft snel met de familie om de tafel te gaan en duidelijke afspraken te maken over de afhandeling. Van der Horst schrijft vervolgens een advies dat goedgekeurd moet worden door CFT . " Laten wij een afspraak maken dat de grondruil over drie maanden heeft plaatsgevonden. "  Kassa houdt dit natuurlijk scherp in de gaten .  

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!