Belbus: niet echt Lekker Leven
14-01-2006
• leestijd 2 minuten
In 2003 laten Esther en Jurgen hun hypotheek oversluiten. Ze worden hierin geadviseerd door de heer van Hoften, een vertegenwoordiger van Lekker Leven Hypotheken.
Van Hoften adviseert met de overwaarde een Garantiecertificaat van het beleggingsfonds Euroconsultancy te kopen. Ze beleggen 1500 euro. De belofte is dat er elk jaar 1050 euro wordt overgemaakt. Na dertig jaar zou de inleg worden terugbetaald. En de kans is groot dat de hypotheek na dertig jaar is afgelost.
Maar al na het eerste jaar gaat het mis. Ze krijgen één keer 1050 euro en daarna niets meer. Lekker Leven schrijft in een brief dat ze het zullen uitzoeken, maar ook daar horen ze niets meer van. Logisch, want inmiddels blijkt het bedrijf Euroconsultancy failliet.
Toch zag het er allemaal heel betrouwbaar uit. Jurgen en Esther kregen zelfs een garantiecertificaat en informatie over beleggen zonder risico’s. Daarom houden ze bemiddelaar Lekker Leven verantwoordelijk voor de geleden schade, maar het bedrijf voelt zich absoluut niet verantwoordelijk. Esther en Jurgen krijgen te horen dat ze zelf een risico hebben genomen en dus ook maar zelf voor de schade moeten opdraaien.
In de Belbus advocaat Patrick Aan de Kerk. Op grond van de informatie die Peter en Esther hebben gegeven is Aan de Kerk van mening dat ze in hun recht staan. Bij het aanbieden van de tweede hypotheek is tevens uitdrukkelijk door de contactpersoon een effectenproduct aangeboden en dat mag niet zomaar in Nederland; daarvoor moet je een vergunning hebben, die verstrekt wordt door de Autoriteit Financiële Markt (AFM).
Aan de Kerk heeft het register van de AFM geraadpleegd en noch de contactpersoon, als Lekker Leven in stadskanaal, beschikken over een dergelijke vergunning. Daarnaast is het van belang dat de tussenpersoon uitsluitend producten mag aanbieden van effectenaanbieders die in het register staan vermeld en daarvan is in dit geval ook geen sprake.
Kort gezegd: ze hebben opgetreden zonder vergunning en een product aangeboden van iemand die niet geregistreerd staat bij de AFM. Op grond daarvan zijn zij gehouden om de schade te vergoeden.
Maar wie zijn zij, wie moet nu precies de schade vergoeden: het certificaat is van Euroconsultancy. Maar Lekker Leven heeft bemiddeld tussen de familie en Euroconsultancy. En dan is er nog contactpersoon Van Hoften, die het product, namens Lekker Leven, direct aan de familie heeft verkocht.
Volgens de registers van de kamer van koophandel staat de contactpersoon als eenmanszaak geregistreerd en daarmee handelt hij naar mening van Aan de Kerk ook voor eigen rekening en risico. Adviseur Van Hoften is dus als eerste verantwoordelijk voor de geleden schade. Maar Van Hoften verwijst op zijn beurt weer door naar Lekker Leven.
De familie Verhoeven laat het er niet bij zitten en gaat juridische stappen ondernemen.