Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: Gemeente past gevaarlijke rolstoel niet aan

  •  
24-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
oudere zieke ziekenhuis verpleeghuis rolstoel 930 520
De Belbus gaat deze week langs bij Anton de Riet, Feyenoordfan in hart en nieren. Anton verloor begin juli allebei zijn benen en wacht nog steeds op belangrijke aanpassingen aan zijn rolstoel. Tot die tijd kan hij niet op de tribune van de Kuip zitten en heeft hij blessures aan zijn schouders van het vallen.
Aanpassing 1
Door de amputatie van zijn benen is het zwaartepunt van zijn rolstoel verlegd naar achteren. Als Anton een kleine drempel op rijdt of even achterover leunt, valt hij achterover! Anti-kiepwieltjes kunnen gevaarlijke situaties als deze eenvoudig voorkomen. Met een gemiddelde aanschafprijs van rond de 50 euro en 10 minuten schroeven, zou deze aanpassing zo gedaan moeten zijn. Maar de gemeente lukt het al twee-en-een-halve maand niet om Anton te helpen.
Aanpassing 2
Ook heeft Anton een groter zitvlak nodig, om zijn ‘puntjes’, zoals hij het noemt, goed op te kunnen leggen. Hangen de amputaties los op de oude zitting, dan bezeerd hij zijn benen. En dat doet natuurlijk zeer. Met een verlenging van de zitting van 5 of 6 centimeter is Anton al geholpen. Maar ook hier lukt het maar niet om spijkers met koppen te slaan.
Blessures
Anton is de afgelopen maand al drie keer achterovergevallen; hij heeft een blessure aan zijn schouder en overbelaste schouderkommen. Hij is inmiddels ook angstig geworden om te vallen en is lang niet meer zo vrolijk als normaal.
Belbus
Met de Belbus gaan we langs bij gemeente Zuidplas, waar Anton de rolstoel als gemeentevoorziening ooit heeft gekregen. De gemeente is ook verantwoordelijk voor de aanpassing van de rolstoel via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. We vragen hoe het kan dat Anton zo lang moet wachten en vragen welke concrete stappen de gemeente gaat zetten om Antons problemen op te lossen.
Reactie
De gemeente wenst niet in te gaan op individuele zaken en wil in verband met de privacy niet reageren op onze vragen. De gemeente komt ook niet met concrete oplossingen en laat Anton teleurgesteld achter in het gemeentehuis. Wel biedt gemeentewoordvoerder Ellen van Ojen Anton aan om nog eens om de tafel te gaan zitten met de wethouder en de zorgleverancier Beenhakker. Anton is die gesprekken beu en wil actie. Maar in het hele gemeentehuis is er niemand die een vinger uitsteekt.
Anti-kiepwieltjes
Omdat de gezondheid van Anton in het geding is, willen we met de Belbus toch heel graag iets voor deze gehandicapte man doen. En als we bij de gemeente niets voor elkaar krijgen, dan gaan we zelf maar op zoek naar een rolstoelreparateur. Binnen een uur hebben we een afspraak gemaakt voor een rolstoelreparatie bij een bedrijf dat niet bij naam genoemd wil worden. We gaan langs en binnen 10 minuten heeft Anton veilige anti-kiepwieltjes onder zijn rolstoel. Onze Feyenoord fan is superblij met zijn wieltjes en kan eindelijk weer naar wedstrijden in de Kuip, zonder bang te zijn om te vallen.
Vervolgafspraak
De gemeente nodigt Anton kort na de komst van de Belbus uit, om opnieuw te komen praten. Anton heeft het gevoel voor een tribunaal te moeten verschijnen, omdat er maar liefst 6 mensen van de gemeente tegenover hem zitten. Anton vraagt de Belbuspresentator Rutger Verhoeven om voor hem mee te gaan naar de afspraak, en dat besluiten we ook te doen. Eenmaal aangekomen bij de afspraak, blijkt dat Rutger van de gemeente niet bij het gesprek aanwezig mag zijn. De leverancier van de rolstoel, Jens Beenhakker, zou geen journalisten bij het gesprek willen. Tijdens het gesprek krijgt Anton weliswaar excuses en de belofte dat het wordt opgelost, maar concrete afspraken worden er opnieuw niet gemaakt.
Oplossing?
Na de komst van de Belbus heeft de gemeente nóg een gesprek met Anton ingepland. Anton hoeft niet meer met leverancier Beenhakker om de tafel. Anton gaat vanaf nu praten met de (zorg)leverancier van de anti-kiepwieltjes. Maar nog altijd is de zitting van Antons rolstoel niet verlengd en zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt.
Feyenoord
Door tussenkomst van de Belbus heeft Anton anti-kiepwieltjes gekregen, maar een verlengd zitgedeelte is nog altijd niet gemaakt. Anton heeft goede moed dat de komst van de Belbus toch iets in gang heeft gezet, waardoor de gemeente nu alsnog snel zal gaan handelen. Wij wachten het af en hopen dat de gemeente Zuidplas de slogan van Antons geliefde club Feyenoord meer ter harte zal nemen. ‘Geen woorden maar daden’. Maar of dat ook gebeurt, blijft afwachten.
Belbus
Heb jij ook de belbus nodig? Mail: belbus@vara.nl of schrijf postbus 3000, 1200 CZ in Hilversum.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

henkbleecke
henkbleecke25 sep. 2016 - 9:43

De problemen die Anton de Riet heeft komen mij bekend voor. Ook ik moest afgelopen januari mij beide benen tot boven de knie missen. De gemeente Almelo leverde via de firma Kerstens ook een rolstoel zonder kiepwieltjes. De andere wielen waren zo groot dat een zijwaartse transfer naar bijvoorbeeld het bed nagenoeg onmogelijk was. Dankzij de bemoeienis van de ergotherapeut van revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede en de consulent van Kerstens werd na de nodige telefoontjes een goede rolstoel geleverd: het duurde wel 2 maanden. In die tijd gebruikte ik een stoel van het Roessingh zodat de problemen niet onoverkomelijk waren. De problemen van Anton en mijzelf staan echter, zo ik vrees, niet op zichzelf. Het getuigt van een gebrek aan kennis over de gevolgen van dergelijke acute amputaties (in ieder geval empathie en wil) bij de betrokken ambtenaren van de afdeling WMO van de gemeenten. Ook in april vorig jaar gedane uitspraken van  de verkeersdeskundige van de gemeente Enschede over de breedte van gehandicaptenparkeerplaatsen duiden in die richting. Vast staat dat bij de gemeente Almelo de wachttijd voor actie van de afdeling WMO op dit moment ruim 2 maanden bedraagt. Vaak moet het initiatief dan van  de betrokkene komen: vanwege de gemeente blijft het oorverdovend stil. Het is dus mooi dat Kassa aandacht besteedt aan de problemen van Anton de Riet; het zou best vaker kunnen om eens aandacht te hebben voor de problemen waarmee gehandicapten in deze veranderende tijd worden geconfronteerd. Henk Bleecke, Almelo

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!