Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: geen vergoeding reiskosten bij medische controle

  •  
16-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
195x90_declaratie.jpg
Of je aanspraak kunt maken op vergoeding van je zorgverzekering staat uitgebreid omschreven in de polisvoorwaarden. Helaas zijn deze voorwaarden niet altijd duidelijk, ontdekte ook Pim Willems van Beveren uit Groningen.
Pendelen naar Leiden
Zijn vrouw Antoinette heeft een tumor in haar oog. Hiervoor is ze onder behandeling bij het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Zij zijn gespecialiseerd op dit gebied. Na een zware ingreep moet ze nu regelmatig terug naar Leiden voor controle. Er wordt dan een speciale vloeistof in het oog gedaan die het zicht flink vermindert, waardoor het niet meer veilig is om zelf terug te rijden.
Code 004
Volgens de voorwaarden van verzekeraar IAK heeft Antoinette recht op vervoer per ambulance, of kan er reiskostenvergoeding worden aangevraagd. Haar man deed het laatste. Hij wilde haar zelf naar het ziekenhuis brengen. De aanvraag werd goedgekeurd, maar toen ze later €500 ter declaratie indienden werd dit geweigerd. Wel ontvingen ze een standaardbrief van IAK met daarin de code 004: "deze kosten vallen niet onder de dekking van de verzekering".
Onduidelijk onderscheid
De Belbus rukt uit naar het kantoor van IAK in Eindhoven. Directeur Frank Kraakman zegt dat het probleem niet aan de verzekeraar, maar aan de regels ligt. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) stelt de dekkingen samen. Daarin staat aangegeven dat vervoer wel wordt vergoed bij behandelingen, maar niet bij controles. Al meerdere verzekerden hebben aangegeven deze regeling krom te vinden en ook Kraakman geeft toe dat het onderscheid onduidelijk is. Controle maakt tenslotte deel uit van een behandeling.
Oplossing
Kraakman vertelt dat verzekeraars het eens zijn dat er iets moet veranderen. Medio dit jaar is er al een verandering van het protocol in gang gezet. Dat betekent dat er geen verschil meer is tussen behandeling en controle. Iedereen die reiskosten maakt voor medische controle die het rijgedrag kan beïnvloeden kan nu dus in aanmerking komen voor reiskostenvergoeding. Zelf ook een klacht? Schrijf ons op Postbus 3000, 1200 CZ in Hilversum, mail naar belbus@vara.nl of stuur een tweet naar @BelbusVARA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!