Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Belastingstelsel is te ingewikkeld'

23-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
930 x 520 belastingdienst
Het belastingstelsel is te moeilijk geworden en moet simpeler. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), Bartjan Zoetmulder, is het systeem nu zo complex dat gespecialiseerde adviseurs soms niet meer weten hoe ze hun klanten kunnen helpen. Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.
,,Neem bijvoorbeeld de deelnemingsvrijstelling. Daar zijn we nu bij artikel 13, lid 19 beland. Toen ik 25 jaar geleden begon met werken hadden we volgens mij alleen nog maar lid 1 tot en met 5.'' Begin deze maand is in de Tweede Kamer gepraat over een dik belastingplan van het kabinet, met nog meer wetten en regels. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei toen ook dat het belastingstelsel zelf op de schop moet. Zoetmulder is het daarmee eens.

Belastingtelefoon weet antwoord niet

,,Eigenlijk zou je meer vooraf en realtime in overleg moeten kunnen met de Belastingdienst. Voor grote bedrijven is dat al geregeld. Daar zie je dat het werkt. Maar als je mkb’er of particulier bent en een vraag hebt, dan zit je met de Belastingtelefoon. Die wordt niet opgenomen en als er al wordt opgenomen krijg je een callcenter aan de lijn, dat het antwoord meestal niet weet'', aldus de fiscaal expert. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!