Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Belastingplan schaadt pensioenstelsel'

19-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pensioen_04.jpg
Het deze week gepresenteerde belastingplan van de commissie-Van Dijkhuizen heeft onbedoeld negatieve gevolgen voor het Nederlands pensioenstelsel, stelt het Verbond van Verzekeraars donderdag.
Aftopping onwenselijk
In het rapport wordt onder meer voorgesteld de aftrekbaarheid van pensioenpremies te beperken tot de salarisgrens van 62.500 euro. Die zogeheten aftopping is volgens het verbond zeer onwenselijk, omdat het alleen op korte termijn voor meer belastingopbrengsten zorgt. ,,In de toekomst zijn er dan juist lagere pensioenuitkeringen waarover belasting geheven kan worden en dus versmalt de belastinggrondslag op termijn weer", aldus de verzekeraars.
'Verlagen hypotheekrenteaftrek onverantwoord'
Daarnaast vindt het verbond dat het geleidelijk verlagen van de hypotheekrenteaftrek in het plan onverantwoord is doorgevoerd. Het voorstel om ook de vrijstelling voor spaarhypotheken te schrappen, leidt volgens de verzekeraars bijvoorbeeld tot forse verhoging van de netto-woonlasten en het maakt de fiscale verhandeling van de eigen woning er niet eenvoudiger op.
Aanscherpen voorstel
De commissie-Van Dijkhuizen onderzoekt op verzoek van de Tweede Kamer of de inkomstenbelasting omlaag kan zonder dat dit de schatkist geld gaat kosten. Omdat het rapport nog niet definitief is, bestaat er nog een mogelijkheid de voorstellen verder aan te scherpen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!