Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingplan 2022 'nog steeds oneerlijk voor spaarders'

23-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
982 keer bekeken
  •  
geld besparen euros spaarvarken
De fiscus gaat volgend jaar voor het eerst uit van een negatief rendement voor spaarders, namelijk -0,01 procent. Toch is de vermogensbelasting nog steeds oneerlijk, stelt Geld.nl na analyse van de gewijzigde vermogensrendementsheffing.
"Uitgaan van een negatief rendement lijkt een mooi gebaar, gelet op de historisch lage en soms zelfs negatieve spaarrentes die banken op dit moment rekenen", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. "De spaarder heeft hier echter niks aan en de vermogensbelasting is nog steeds oneerlijk."

Beleggen meegewogen

Een en ander is op te maken uit een bijlage bij het Belastingplan 2022 dat het ministerie van Financiën presenteerde op Prinsjesdag. Vergelijkingssite Geld.nl analyseerde de gewijzigde rendementsheffing. Valt je vermogen in 2022 hoger uit dan 50.650 euro (101.300 euro voor fiscale partners samen) dan moet je belasting betalen over het rendement boven deze heffingsvrije grens. Ook als je vermogen maar een klein beetje boven de grens uitkomt, gaat de Belastingdienst er vanuit dat je ook 33 procent daarvan belegt. Over het veronderstelde belegginsdeel wordt een fictief rendement van 5,53 procent gerekend. Gemiddeld komt je veronderstelde rendement hierdoor uit op minimaal 1,82 procent. Als je belastbaar vermogen hoger is dan 50.650 euro, wordt dit percentage zelfs nog hoger.

'Rendement niet te behalen door spaarders'

"Die 1,82 procent is belachelijk hoog", aldus Geld.nl. "Want zelfs de hoogste spaarrente voor een spaardeposito waarbij je je spaargeld 10 jaar vastzet, is nog maar 1,5 procent. En wie kiest voor een vrij opneembare spaarrekening kan maximaal 0,35 procent spaarrente krijgen." Volgens Bulthuis moet een nieuw kabinet het stelsel op de schop gooien en kijken naar het daadwerkelijke rendement van spaarders en beleggers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!