NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Belastingloos vliegen kost Staat 2 miljard'

18 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Vliegtuig 930x520
Vliegreizen zijn steeds populairder, mede dankzij goedkope tickets. Die lage prijzen zijn mogelijk doordat vliegtickets zijn vrijgesteld van btw en over kerosine geen accijns wordt geheven. Zou dit wel gebeuren, dan levert dit de Nederlandse schatkist jaarlijks 2 miljard euro op, berekende Natuur & Milieu.
De milieuorganisatie keek naar de gemiddelde prijs die Nederlanders voor een ticket betalen: 195 euro. Als daar btw en brandstofaccijns bovenop komen, zou een kaartje 68,60 euro meer kosten. Door dat bedrag te vermenigvuldigen met alle passagiers die via Nederlandse luchthavens vliegen, komt Natuur & Milieu op gemiste belastinkomsten boven de 2 miljard euro.

63 procent hoger

De echte kosten per vliegticket liggen wat de onderzoekers betreft nog hoger. Vliegreizen zorgen namelijk ook voor milieuschade, luchtvervuiling en gezondheidsklachten. Als je die kosten zou doorberekenen, zou de prijs per vliegticket 63 procent hoger liggen dan nu.

Vliegtaks

Op dit moment werkt het kabinet overigens aan de invoering van een vliegtaks, die in 2021 van kracht moet worden. De regering mikt daarbij op een Europese vliegbelasting, maar broedt ook zelf op een wetsvoorstel voor een belasting op vliegreizen. De opbrengst van de taks moet zo'n 200 miljoen euro zijn, schreef staatssecretaris Menno Snel onlangs in een Kamerbrief. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!