Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst verplicht inloggen via DigiD-app of sms-controle

07-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
27388 keer bekeken
  •  
20220307_belastingdienst_digid

Vanaf 1 oktober 2022 is het niet langer mogelijk om via DigiD met je gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen bij de Belastingdienst. Vanaf die datum kun je alleen inloggen bij de fiscus via de DigiD-app of door middel van een aanvullende sms-controle.

Wie via DigiD probeert in te loggen bij de Belastingdienst, krijgt momenteel de volgende mededeling te zien: "Vanaf 1 oktober 2022 kunt u hier alleen nog inloggen met de DigiD-app of een sms-controle."

Maar ook aan deze aanvullende sms-controle komt vroeg of laat een einde, en dat betekent in de praktijk dat de DigiD-app in een later stadium de meest voor de hand liggende optie is om zaken met de fiscus af te handelen, tenzij je je belastingaangifte voortaan op papier in gaat dienen. 

Vorig jaar liet toenmalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops namelijk al weten dat op termijn ook de mogelijkheid om via sms-controle in te loggen komt te vervallen: "Op termijn zal het minimaal vereiste niveau de DigiD 2-factor met app zijn, of een vergelijkbare private oplossing."

"2,5 miljoen Nederlanders onvoldoende digitaal vaardig"

Er is nog geen concrete einddatum in zicht voor het vervallen van de mogelijkheid om via sms-controle in te loggen, en dat heeft te maken met het feit dat er volgens Knops naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders zijn die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikken om de overstap naar de DigiD-app soepel te kunnen maken.

"Het mag niet zo zijn dat een ontwikkeling naar een hoger veiligheidsniveau leidt tot uitsluiting van een groep mensen", stelde Knops destijds.

Apple ID of Google-account nodig om DigiD-app te downloaden

Voor bezitters van een Android-toestel is de DigiD-app alleen beschikbaar in de Google Play Store. Gebruikers van een iPhone kunnen terecht in de Apple App Store. Om de DigiD-app te kunnen gebruiken, moet je dus een account bij één van deze Stores hebben: de DigiD-app wordt niet op alternatieve, externe locaties aangeboden, zo heeft overheidsinstantie Logius – verantwoordelijk voor DigiD – al laten weten. 

Vanaf 1 oktober 2022 heb je dus op zijn minst een telefoon nodig om via DigiD in te kunnen loggen bij de Belastingdienst, anders wordt het uitvoeren van de sms-controle een lastig verhaal. Een mobiele telefoon ligt het meest voor de hand, maar een alternatief is om een gesproken sms-code te ontvangen op een vaste lijn.

Je kunt instellen dat je gesproken sms-berichten wenst te ontvangen en voortaan krijg je na iedere inlogpoging automatisch een oproep van DigiD met de code die je nodig hebt om in te loggen.

DigiD-app als enige logische alternatief

Maar omdat deze sms-optie op termijn geheel wordt uitgefaseerd, blijft uiteindelijk alleen de DigiD-app over als enige praktische oplossing. Er is weliswaar gesproken over "een vergelijkbare private oplossing", maar wat dat concreet inhoudt, is nog niet bekend. Sterker nog, de doelgroep van digitaal minder wendbare Nederlanders moet nog in kaart worden gebracht.

Voor degenen zonder smartphone die het niet ziet zitten om de jaarlijkse belastingaangifte op papier te doen, wordt het uiteindelijk dus een stuk moeilijker om de aangifte op digitale wijze in te dienen.

Voor een aantal wellicht toch reden om de aanschaf van een (goedkope) smartphone te overwegen.

Bron: Belastingdienst, DigiD, Tweedekamer.nl

Heb jij een vraag over DigiD of over belastingen? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten over dit onderwerp? Dan kan hieronder!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!