Kassa

Belastingdienst verplicht inloggen via DigiD-app of sms-controle

  •  
07-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
22624 keer bekeken
  •  
20220307_belastingdienst_digid

Vanaf 1 oktober 2022 is het niet langer mogelijk om via DigiD met je gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen bij de Belastingdienst. Vanaf die datum kun je alleen inloggen bij de fiscus via de DigiD-app of door middel van een aanvullende sms-controle.

Wie via DigiD probeert in te loggen bij de Belastingdienst, krijgt momenteel de volgende mededeling te zien: "Vanaf 1 oktober 2022 kunt u hier alleen nog inloggen met de DigiD-app of een sms-controle."

Maar ook aan deze aanvullende sms-controle komt vroeg of laat een einde, en dat betekent in de praktijk dat de DigiD-app in een later stadium de meest voor de hand liggende optie is om zaken met de fiscus af te handelen, tenzij je je belastingaangifte voortaan op papier in gaat dienen. 

Vorig jaar liet toenmalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops namelijk al weten dat op termijn ook de mogelijkheid om via sms-controle in te loggen komt te vervallen: "Op termijn zal het minimaal vereiste niveau de DigiD 2-factor met app zijn, of een vergelijkbare private oplossing."

"2,5 miljoen Nederlanders onvoldoende digitaal vaardig"

Er is nog geen concrete einddatum in zicht voor het vervallen van de mogelijkheid om via sms-controle in te loggen, en dat heeft te maken met het feit dat er volgens Knops naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders zijn die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikken om de overstap naar de DigiD-app soepel te kunnen maken.

"Het mag niet zo zijn dat een ontwikkeling naar een hoger veiligheidsniveau leidt tot uitsluiting van een groep mensen", stelde Knops destijds.

Apple ID of Google-account nodig om DigiD-app te downloaden

Voor bezitters van een Android-toestel is de DigiD-app alleen beschikbaar in de Google Play Store. Gebruikers van een iPhone kunnen terecht in de Apple App Store. Om de DigiD-app te kunnen gebruiken, moet je dus een account bij één van deze Stores hebben: de DigiD-app wordt niet op alternatieve, externe locaties aangeboden, zo heeft overheidsinstantie Logius – verantwoordelijk voor DigiD – al laten weten. 

Vanaf 1 oktober 2022 heb je dus op zijn minst een telefoon nodig om via DigiD in te kunnen loggen bij de Belastingdienst, anders wordt het uitvoeren van de sms-controle een lastig verhaal. Een mobiele telefoon ligt het meest voor de hand, maar een alternatief is om een gesproken sms-code te ontvangen op een vaste lijn.

Je kunt instellen dat je gesproken sms-berichten wenst te ontvangen en voortaan krijg je na iedere inlogpoging automatisch een oproep van DigiD met de code die je nodig hebt om in te loggen.

DigiD-app als enige logische alternatief

Maar omdat deze sms-optie op termijn geheel wordt uitgefaseerd, blijft uiteindelijk alleen de DigiD-app over als enige praktische oplossing. Er is weliswaar gesproken over "een vergelijkbare private oplossing", maar wat dat concreet inhoudt, is nog niet bekend. Sterker nog, de doelgroep van digitaal minder wendbare Nederlanders moet nog in kaart worden gebracht.

Voor degenen zonder smartphone die het niet ziet zitten om de jaarlijkse belastingaangifte op papier te doen, wordt het uiteindelijk dus een stuk moeilijker om de aangifte op digitale wijze in te dienen.

Voor een aantal wellicht toch reden om de aanschaf van een (goedkope) smartphone te overwegen.

Bron: Belastingdienst, DigiD, Tweedekamer.nl

Heb jij een vraag over DigiD of over belastingen? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten over dit onderwerp? Dan kan hieronder!

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Keesje39
Keesje3916 mrt. 2022 - 11:06

Al sinds mijn jonge jaren doe ik aangifte op papier en dat wil ik tot mijn laatste snik blijven doen. Met toestemming/medewerking van de Belastingdienst.

Poezenmens
Poezenmens15 mrt. 2022 - 15:34

Door de digitale wereld wordt ons ongelooflijk veel door de strot geduwd waar we niet om gevraagd hebben.

sinypots
sinypots11 mrt. 2022 - 9:18

Vreselijk!! Voor een aantal ouderen hebben we het net voor elkaar dat ze digid hebben, 90% met hulp van anderen en nu weer dit. Dit kun je over 20 jaar wel doen, maar niet nu, het wordt voor veel ouderen weer heel lastig. En........ ik wil zelf ook geen digd app, doe alles op de (grote) computer, bv. Aangifte IB/PVV, Omzetbelasting - werkt veel gemakkelijker.

j.quist
j.quist10 mrt. 2022 - 20:08

Zoals ik eerder zag staan in deze nieuwsbrief was 1 Oktober 2022 de datum waar ook de mogelijkheid met sms ook niet meer mogelijk was - althans dat begreep ik - alleen met app op je smartphone ???

Targa
Targa10 mrt. 2022 - 11:35

Niet alleen Niet digitaalvaardigen maar ook minder draagkrachtigen, visueel gehandicapten en mensen die de Nederlandse taal om welke redenen dan ook niet beheersen zullen nu ook op deze manier in de hoek worden gezet.

Donuts
Donuts10 mrt. 2022 - 11:30

Iedereen die zijn aangifte wil invullen met een p.c. kan dat zeker de komende 10 jaar nog gewoon blijven doen. Via een simpel mobieltje van 20 euro kun je een sms code ontvangen om in te loggen bij DigiD. En zelfs een simpel mobieltje is niet eens nodig: via de VASTE telefoon kun je een gesproken sms ontvangen! Ik lees hier veel reacties waaruit blijkt dat men geen enkel idee heeft waar men over praat. En je kunt het jezelf ook moeilijker maken door op papier aangifte te doen, maar dan niet zeuren als achteraf blijkt dat je het verkeerd hebt ingevuld. En de Belastingdienst gaat echt niet terug naar vroeger als ze een paar duizend papieren aangiften krijgen.

Paulus24
Paulus2410 mrt. 2022 - 10:10

De overheid maakt het je steeds moeilijker en verplichten je om dure smarttelefoons te kopen en daarna nog gebruik te maken van diensten van Apple of Google. Gewoon schandalig!!!! Ik hoop dat velen die dit vervelend vinden overgaan op aangifte op papier.

lampje1watt
lampje1watt10 mrt. 2022 - 0:18

Een app op het gemiddeld slechts beveiligde apparaat? Logisch!

theo seesing
theo seesing9 mrt. 2022 - 23:20

Dan maar geen belasting meer invullen, ben 81 jaar als de overheid geen rekening meer met ons wenst te houden, dan wij ook niet met deze overheid/

Contentino
Contentino9 mrt. 2022 - 17:29

Hopelijk gaat VARA kassa zich hier voor inzetten zodat wij ouderen gewoon nog achter ons pc scherm kunnen doen wat we zelf nog kunnen doen. Zelf ben ik slechtziend, 10%, en gebruik een groot scherm met leesbril en leesloep om toch zolang mogelijk zelfstandig mee te kunnen doen en nu zijn wij ouderen dadelijk weer de dupe van een stelletje ambtenaren die ons, ouderen, langzaam maar zeker het graf in wensen.

krieties
krieties9 mrt. 2022 - 16:20

Hier komen ze wel van terug. Er komen weer veel papieren aangiften. Ik laat me niet dwingen.

rolami
rolami9 mrt. 2022 - 14:54

Ik denk dat de beste oplossing is dat wij allemaal de papieren versie opvragen zodat de belastingdienst het werk dan niet meer af kan. Dan zullen ze deze stomme maatregel best snel weer intrekken.

Helen 66
Helen 669 mrt. 2022 - 14:27

Pure Overheids Dictatuur. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel veel moeilijker. Dat wordt dan op papier, want ik vertik het om al die apps op mijn Android mobieltje te laden. Raak je hem kwijt, dan ben je al je gegevens kwijt.

1 Reactie
rolami
rolami9 mrt. 2022 - 14:55

Helemaal mee eens. Ik ga ook de papieren versie aanvragen. Ze komen dan om in het werk als iedereen dat gaat doen en zullen die belachelijke maatregel dan wel weer intrekken

Oyster
Oyster9 mrt. 2022 - 13:56

Begrijp ik hieruit dat ik met een Ipad en een oude mobiele telefoon zonder internet nog steeds altijd bij de belastingdienst kan inloggen? Op de Ipad kan ik ook de app downloaden. Als ik met die app op een Ipad wil inloggen bij de belastingdienst, later, heb ik dan tóch nog een smartphone nodig?(om bv een accoord te typen? Want dat kan ik natuurlijk niet met mijn oude mobieltje) Wie kan me hierop antwoord geven?

1 Reactie
Digimakkelijk
Digimakkelijk10 mrt. 2022 - 16:09

Een Ipad is voldoende. Daar kan je de DigiD App (voor 1 persoon) op downloaden en gebruiken. Je hebt dan helemaal geen telefoon nodig. Dit is dus ook een oplossing voor mensen die geen telefoon (meer) hebben.

ajlpd
ajlpd9 mrt. 2022 - 13:42

Ik moet inloggen via een link met abonnement wat ruim 40 euro per jaar kost. Ik heb een stamrecht bv waar ik niks mee doe en af en toe maximaal 10 euro moet betalen voor vennootschap belasting. Wat is dit dan voor idioterie?

borg queen
borg queen9 mrt. 2022 - 12:56

Mooi is dat. Je word gewoon gedwongen door allerlei instanties, om een dure smartphone aan te schaffen met dito abonnement. Heel veel mensen hebben daar het geld niet voor, die hebben zelfs geen geld voor een computer. Kan je de aanschaf van dit soort zaken af trekken van de belasting? Natuurlijk niet. krijg je deze zaken van de gemeente cq het rijk om dit allemaal te kunnen doen in de toekomst? Mensen worden steeds meer op kosten gedreven om mee te kunnen in de samenleving. Dan moe je maar weer op papier aangifte aan doen. En daar willen ze ook toch ook vanaf? "We maken het makkelijker". Niet dus !!

2 Reacties
djfox741
djfox7419 mrt. 2022 - 13:37

Beste, Voor rond de €100,00 heeft U al zo'n telefoon en een duur abbo is ook niet nodig, Simpel € 5.00 onbeperkt bellen en U kunt de DigiD app simpel gebruiken.

rolami
rolami9 mrt. 2022 - 14:59

Iedereen moet gewoon de papieren versie aanvragen.

gypsyjoy
gypsyjoy9 mrt. 2022 - 12:46

Dan maar weer massaal overstappen naar papier! Zitten ze echt niet op te wachten, dus als dat gebeurt,zal het snel zijn afgelopen.

1 Reactie
rolami
rolami9 mrt. 2022 - 15:00

Daar ben ik het helemaal mee eens

thieu
thieu9 mrt. 2022 - 12:37

@Kikkervisje Ik vul elk jaar voor tientallen mensen het belastingformulier in (als vrijwilliger bij de KBO) en dat gaat simpel via een machtiging. Je kunt als helper een machtiging aanvragen via https://machtigen.digid.nl/ (De belastingplichtige kan dat natuurlijk ook zelf, maar ik kom mensen tegen die dat ook te ingewikkeld vinden). De belastingplichtige krijgt een machtigingscode op zijn/ haar eigen adres thuisgestuurd. De helper moet dan inloggen (kies voor "inloggen voor iemand anders") met zijn/haar eigen DigiD! en kan dan de aangifte voor de belastingplichtige invullen. Dit is natuurlijk veel veiliger dan de DigiD van de belastingplichtige zelf gebruiken. De machtiging is duidelijk afgekaderd tot de inkomstenbelasting en evt, toeslagen.

1 Reactie
praat mee
praat mee9 mrt. 2022 - 16:37

Ik vul gratis in voor FNV leden.werkt hetzelfde als bij thieu. Even oefenen en dan gaat het vanzelf

Jan_Koll
Jan_Koll9 mrt. 2022 - 12:36

Typisch de overheid: lak aan de burger, als het voor "ons" (=overheid) maar geld en vooral gemak (kunnen we wat langer uit het raam kijken) oplevert.... Overigens is die hype van de "smartphone" langzamerhand een giller, want criminelen , overheden en anderen, die zijn geïnteresseerd om je zaken afhandig te maken, zitten niet stil. Als zij hun doel hebben bereikt is Leiden in last, maar ja dan ben jij als gebruiker de pineut en had je maar "veilig" moeten werken. Echter, probeer nog maar eens iets te doen zonder zo'n verfoeilijk apparaatje dat je uitlevert aan rep. Apple of Google en hun privacyschendende maten. Betalen is al bijna onmogelijk zonder dat lor en dit wordt alleen maar erger. Helaas is de schijnveiligheid van de "smart"phone mijns inziens nog een kwestie van korte tijd en je hele hebben en houden ligt op het internet voor het oprapen, met dank aan overheid, banken en dergelijke molochs. Oh ja, omdat de belastingdienst je verplicht om toch met een smartphone te werken betalen zij die dan ook of is dat, om een oude dienstterm op te frissen, "rekening man". Gezien de mentaliteit van de overheid zal het dat laatste wel zijn....

1 Reactie
Keesje39
Keesje3916 mrt. 2022 - 10:57

Jan schrijft: 'Betalen is al bijna onmogelijk zonder dat lor'. Nou Jan, ik bankier gewoon op de computer 'zonder dat lor' en dat gaat prima, hoor.

anduril
anduril9 mrt. 2022 - 12:21

De Belastingdienst, praat me er niet van. Gestuntel met de toeslagenaffaire (nog steeds!), slechte bereikbaarheid, terugbellen ho maar en ga zo maar door. De menselijke maat is daar ver te zoeken.

marleenvanh
marleenvanh9 mrt. 2022 - 11:59

Die sms-code daar kan ik prima mee leven, maar mijn smartphone is veel gevoeliger voor diefstal en/of verlies, daarom wil ik dit soort dingen ALTIJD gewoon op mijn laptop (thuis) kunnen blijven doen en wil ik dus GEEN verplichte Belasting-app op mijn 'foon'!!

tenormin
tenormin9 mrt. 2022 - 11:44

En alweer het zoveelste: JE MOET. Ik heb geen mobile, ik wil geen mobiel, ben aan huis gekluisterd, dus mijn vaste telefoon is goed genoeg. Ik heb een grote monitor, een fijn toetsenbord waarop ik kan "zien wat ik zeg". Een schermpje van een mobiel is voor mij veel te klein, slechtziend als ik ben. Ik kan prima met mijn DigiD mijn Belasting invullen en na Oktober? Daar staan ouderen weer voor een voldongen probleem. Trouwens, waar gaan we zo'n ding van betalen? Worden ze gratis uitgedeeld en krijgen we er les in? Ik ben 82, echt niet achterlijk maar ik kan nu eenmaal niet met zo'n klein ding werken. En ik zal de enige niet zijn.

2 Reacties
AldyHeron
AldyHeron9 mrt. 2022 - 12:11

U heeft gelijk, daarom zal het beter zijn als de app voor meer besturingssystemen beschikbaar komt en dat u deze dan ook op uw pc kunt downloaden.

Digimakkelijk
Digimakkelijk10 mrt. 2022 - 16:14

Misschien kan iemand u helpen om de sms-controle te activeren met de 'gesproken SMS'. Dan wordt u gebeld en wordt de SMS code voorgelezen. Als u niemand kent, kan u hulp vragen in de bibliotheek.

AldyHeron
AldyHeron9 mrt. 2022 - 11:32

Behalve Android en iPhone bestaan er nog meer besturingssystemen voor de mobiele telefoon die nu niet ondersteund worden. Hoe eenvoudig zal het niet zijn als je de DigiD-app ook van de site van DigiD kunt downloaden. Verder hoor ik hier alleen maar papagaaien, want willen we niet allemaal dat onze gegevens veilig zijn en niet toegankelijk voor kwaadwillenden. Ik vind dat de belastingdienst rijkelijk laat is met hun 2 factor controle. 2 FA via sms is nog een van de minst veilige. Iedereen klaagt als onze gegevens op straat komen te liggen, maar eraan mee willen werken om het te voorkomen schijnt toch een beetje lastiger te zijn. Oh ja, ik ben geen jongere die alles op het gebied van automatisering begrijpt, maar ik begrijp el dat sommige zaken meer dan noodzakelijk zijn. En mijn leeftijd zag ik in de commentaren al voorbij komen; ik ben ook 70!

grace10
grace109 mrt. 2022 - 11:18

Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt????? Er zijn al zoveel instanties en winkels die je verplichten om een pc en dus mailadres te hebben. Nu moeten we dus voor de grootste oplichters (kinderopvang) een mobiel kopen en verplicht alles digitaal doen. Bejaarden mogen niet meer gezellig samen wonen, maar vereenzamen. Maar ondertussen moeten ze wel alles kunnen wat iemand die met de pc is opgegroeid ook kan? Stelletje idioten!

kikkervisje
kikkervisje9 mrt. 2022 - 10:43

Dat je t.z.t. een smartphone nodig hebt is niet het enige probleem. Met de DigiD-app kun je maar één DigiD-account gebruiken. Ik doe ook de aangiften van mijn eega en van mijn moeder. Dat kan wel met sms-controle, maar niet met de DigiD-app.

3 Reacties
AldyHeron
AldyHeron9 mrt. 2022 - 11:35

Met toestemming van uw eega en uw moeder kunt u ook inloggen met uw eigen DigiD. Maar u moet wel gemachtigd zijn hiervoor.

thieu
thieu9 mrt. 2022 - 12:24

Je kunt de belasting (en eigenlijk alles) regelen via een machtiging. https://machtigen.digid.nl/ Daarvoor heb je eigenlijk alleen de geboortedatum en het BSN nodig. De belastingdienst stuurt dan een machtigingscode naar het adres van degene die jij gaat helpen. Die machtiging moet je dan eerst activeren en daarna kun je bij de belastingdienst inloggen met je EIGEN DigiD. Kies dan voor "Inloggen voor iemand anders

lampje1watt
lampje1watt10 mrt. 2022 - 0:24

DpgID is strikt persoonlijk! Gebruik Eigen DigID en vraag een machtiging aan voor degenen waarvoor je aangifte doet

Huib51
Huib519 mrt. 2022 - 10:18

Ja hoor, daar gaan we weer! Ik heb totaal géén behoefte aan een mobieltje maar doordat ik er geen heb kan ik al op diverse websites niet inloggen cq een bericht versturen doordat ik geen 06 nummer kan invullen! Wat wil men me nog meer opdringen? Overigens is het zo dat men kennelijk nogal eens denkt dat iedereen met zo'n mobieltje aan zijn oor geplakt rondloopt. Vóór ik bij mijn vaste telefoon ben is er al regelmatig na enkele rinkeltjes opgelegd. Hallo instellingen, niet iedereen heeft dus een mobieltje en niet iedereen is in staat meteen naar zijn telefoon te rennen.

aad piraat
aad piraat9 mrt. 2022 - 10:09

De geschiedenis heeft ons als burgers geleerd dat het meest onbetrouwbare en gevaarlijke overheidsorgaan de Belastingdienst voor ons is. Als er al een beroep is waar de kunst van begrijpend lezen een hoogste noodzaak is dan is dat die van belastingambtenaar. Helaas zijn deze mensen niet in staat om de betekenis van het woord Dienst in hun naam zoals omschreven in de Dikke van Dalen en op Wikipedia begrijpend te lezen. Als zij zich niet in deze stelling herkennen dienen zij kakken te kort te komen om de belastinghulp voorzieningen voor een ieder die daar om welke reden dan ook gebruik van maakt uiterst laagdrempelig in stand te houden. Alleen dan stevenen we met zijn allen niet op een nieuwe toeslagenaffaire af die zijn weerga niet kent.

cantate
cantate9 mrt. 2022 - 10:02

Ze zijn helemaal gek! Dus mensen die niet digitaal vaardig zijn moeten het met een app gaan doen, op de smartphone? Dat is voor hen dus nog veel lastiger! Ik ben toevallig wél redelijk digitaal vaardig, maar ik zou zoiets ook niet op de app kunnen doen. Dat gepiel op zo'n klein schermpje, verschrikkelijk! Zelfs het typen van deze reactie op de smartphone wil ik eigenlijk niet, want het gaat dan heel langzaam met één vinger, terwijl ik aan de pc lekker met 10 vingers op een ruim toetsenbord kan blindtypen. En dan kan ik de resultaten ook nog meteen opslaan. Ik word hier woest van!

2 Reacties
kikkervisje
kikkervisje9 mrt. 2022 - 10:35

Ook als je DigiD gebruikt kun je de hele aangifte doen op de PC. Je gebruikt DigiD alleen om in te loggen. Probleem blijft natuurlijk dat je t.z.t. een smartphone nodig hebt en dat je met de DigiD-app (nu nog?) maar één DigiD-account kunt gebruiken. Ik doe ook de aangiften van mijn eega en van mijn moeder...

ValsPlat
ValsPlat15 mrt. 2022 - 23:28

Windows 11 komt dit jaar nog met de mogelijkheid om android apps te installeren: https://tweakers.net/nieuws/192496/eerste-grote-windows-11-update-voegt-ondersteuning-toe-voor-android-apps.html

anduril
anduril9 mrt. 2022 - 9:58

Een "goedkope" smartphone is één, maar je moet er wel een abonnement bij nemen. Is dat ook aftrekbaar van de belasting?

2 Reacties
zeiler
zeiler9 mrt. 2022 - 10:21

Ik heb een PC en geen mobiel., ben 70 jaar. Hoe moet dat dan straks ..... Die schermpjes van een mobiel zijn veel te klein, daar kan ik niets mee, ik wil geen mobiel

kikkervisje
kikkervisje9 mrt. 2022 - 10:36

Nee hoor, je kunt gewoon een prepaid simkaart nemen. Probleem blijft natuurlijk dat je t.z.t. een smartphone nodig hebt en dat je met de DigiD-app (nu nog?) maar één DigiD-account kunt gebruiken. Ik doe ook de aangiften van mijn eega en van mijn moeder...

Ton Voorn
Ton Voorn9 mrt. 2022 - 9:57

Hoe is het mogelijk, dat het mij opgelegd kan worden om een GSM te moeten kopen. Is er dan geen politicus de zijn eigen hersens mag gebruiken om dit te voorkomen?

1 Reactie
Digimakkelijk
Digimakkelijk10 mrt. 2022 - 17:01

Om u in de echte wereld te kunnen identificeren moet u ook een identiteitskaart kopen. In de digitale wereld wilt u dat misschien ook wel. Het afgelopen jaar heeft DigiD namelijk honderden nep-websites laten verwijderen waar mensen onterecht hun DigiD gebruikersnaam en wachtwoord hadden ingevoerd. Hackers kunnen daarmee eerdere belastingaangiften inzien. Door het gebruik van de sms-controle, of beter nog de DigiD App die gekoppeld is aan uw identiteitskaart, wordt het voor een hacker een stuk moeilijk om uw identiteit te stelen.

anduril
anduril9 mrt. 2022 - 9:55

Wel ja, de Belastingdienst neemt al een grote greep uit ons inkomen en gaat ons nu verplichten dure apparatuur te kopen om aangifte te doen. Het moet niet gekker worden! Op zijn minst moet die aankoop aftrekbaar worden , of moeten de benodigde apparatuur door de Belastingdienst te beschikking worden gesteld. Bovendien worden smartphones maar een paar jaar up to date gehouden en daarna moet je weer een nieuwe kopen. Nee dank u, heb 2 jaar geleden dan maar een gsm gekocht om aan al die ongein mee te kunnen doen en dan wordt binnenkort 3G ook al om zeep geholpen en werkt ook de gsm niet meer.

Franske1958
Franske19589 mrt. 2022 - 9:21

Dat het inloggen met SMS contorle veiliger is dat valt nog te begrijpen, maar ik zit me toch af te vragen of dan ieder oudere die zijn belasting in laat vullen door een ouderenbond of vakbond wel zijn 06 nummer heeft doorgegeven aan de belastingdienst om dat SMS-je te kunnen ontvangen. Of worden die volgend jaar naar huis gestuurd met de mededeling: "Ga eerst maar eens een mobieltje kopen en zorg dat de belasting dat nummer weet, anders kunnen wij dat controle sms-je niet ontvangen en kunnen wij uw belasting helaas niet invullen. Dat ook op termijn die SMS controle gaat verdwijnen zal het einde betekenen voor veel ouderen om zelf hun belasting nog in te kunnen vullen. Verplicht een smartphone moeten kopen en verplicht die DigiD-app daarop moeten zetten om vervolgens de rest van het jaar alleen maar normaal te bellen met dat veel te dure ding is voor heel veel mensen te veel van het goede. De meest ouderen die ik ken die hebben ofwel een "model flintstone" telefoon of hebben wel een smartphone "omdat men vertelde dat die dingen handig in het gebruik zouden moeten zijn" maar gebruiken dat ding alleen om mee te bellen.

2 Reacties
kaartendraak
kaartendraak9 mrt. 2022 - 9:44

Precies mijn idee. I doe zelf ALLES met de pc, bankieren, belasting(echtgenoot doetdat dan), inloggen bij mijnoverheid, ziekteverzekeraar enz. Dat wil ik pertinent niet op een klein kut mobieltje doen, ik zit achter mijn pc thuis, niet achter een mobiel die ik alleen heb voor noodgevallen. Ik vind dat voor mensen zoals ik en zeer zeker de ouderen een pc alternatief moet zijn. Het was toch zo handig, alles via internet? Geef dan meer mogelijkheden dan alleen maar met mobieltjes, internet is OOK via de pc verkrijgbaar, op zo'n scherm is alles makkelijker te lezen ook, dus belastingdienst, leuker kunnen jullie het niet maken, wel makkelijker, DOE DAT DAN.

Digimakkelijk
Digimakkelijk10 mrt. 2022 - 16:26

De sms-controle activeer je op www.digid.nl. Daar vul je ook een 06-nummer of een telefoonnummer van een vaste lijn in (voor de gesproken SMS). Je geeft je telefoonnummer dus door aan DigiD. Niet aan de Belastingdienst. Aangifte doen doe je gewoon op je pc. Je hebt alleen een telefoon nodig om de SMS-code te kunnen ontvangen die je krijgt als je op je pc met gebruikersnaam en wachtwoord inlogt. Die SMS-code typ je dan over op je computer. En daarna doe je weer aangifte zoals je dat eerder deed. Als je de SMS-controle hebt geactiveerd, kan je ook inloggen bij de SVB, UWV of je zorgverzekeraar.

Franske1958
Franske19589 mrt. 2022 - 9:10

Dat een aanvullende sms controle nodig is om in te loggen dat zal voor de meeste geen problemen opleveren. vrijwel iedereen heeft wel een telefoon om sms te kunnen ontvangen. Zit me trouwens wel af te vragen hoe dat dan gaat met al die helpende invullers, zoals vakbonden en of ouderenbonden. Vaak komen (smart) telefoon loze mensen juist hier naar toe met alleen hun code om hun belasting in te laten vullen. Worden die dan terug gestuurd naar huis met de mededeling: Koop eerst maar eens een geschikte telefoon en zorg dat de belasting dat nummer weet, kom dan nog maar eens terug. Dat ook de SMS optie op termijn gaat worden afgeschaft en met verplicht een smartphone moet hebben met een DIDID-app om zelf je eigen belasting in te kunnen vullen zal voor zeer velen onder ons het einde betekenen van het zelf kunnen invullen van de belasting. Dat er veilig moet worden kunnen worden ingelogd dat begrijp ik volkomen, maar dat men hiervoor een smartphone moet hebben gaat velen te ver. Het overgrote deel van de senioren die ik ken die hebben een "model flintstone" telefoon om alleen mee te bellen, verder doen ze er niets mee. Gaat een dure bedoening worden, verplicht een smartphone kopen want anders kan er geen belasting aangifte meer worden gedaan.

2 Reacties
mamamama
mamamama9 mrt. 2022 - 10:04

Je kunt de belasting papieren ook nog opvragen en invullen. Of door de Vakbond cq ouderen vereniging in laten vullen.

Digimakkelijk
Digimakkelijk10 mrt. 2022 - 16:29

Je kan de helpende invullers beter vragen om een eenmalige machtiging voor je aan te vragen. Dan krijg je thuis een brief met een machtigingscode om bijvoorbeeld alleen over 2021 belastingaangifte te doen. Die brief met machtigingscode geef je dan aan je helper. Die helper logt dan zelf in, en kan dan namens jou aangifte doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!