Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belastingdienst vernietigt kentekenfoto's

28 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
930 x 520 belastingdienst
De Belastingdienst heeft alle centraal opgeslagen beelden vernietigd van ANPR-camera's die kentekens van auto's registeren. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën woensdag bekendgemaakt. De gegevens werden systematisch verzameld en jarenlang bewaard.
Uitspraak Hoge Raad
De beelden - en ook de metadata zoals plaats en tijd - zijn vernietigd naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde in februari dat de fiscus het recht niet heeft om de foto’s te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto’s van de zaak. De privacy van burgers was in het geding. Die konden namelijk stelselmatig en gestructureerd worden gevolgd.
Eerder werd al bekend dat de Belastingdienst geen nieuwe gegevens meer kreeg uit de camera's van de politie.
Miljoenen kentekens
De ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) registreren per maand miljoenen kentekens. De politie gebruikt de informatie onder meer voor de opsporing van gezochte personen.
In de toekomst wil de Belastingdienst wel weer gebruik gaan maken van camerabeelden voor controles op onder meer de motorrijtuigenbelasting. Daarvoor moet wel eerst de vernietiging van de beelden worden versneld, zodat die niet te lang opgeslagen blijven. De Belastingdienst gaat hierover overleggen met de Autoriteit Persoonsgegevens. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!