Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst selecteerde controle op tweede nationaliteit

11-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
belastingsdienst 930 x 520
Tussen 2012 en 2015 heeft de Belastingdienst bij mensen die aangifte deden van hun inkomsten bij controles mede geselecteerd op hun tweede nationaliteit. Hierdoor werden ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit extra gecontroleerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst naar aanleiding van berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws, die hier onderzoek naar doen. 
Volgens de woordvoerder hanteerde de fiscus selectieregels om te kijken of mensen hun voorlopige aangifte juist invulden. Een van die regels bevatte vijf criteria waarbij de vijfde betrekking had op de tweede nationaliteit naast de Nederlandse of een andere nationaliteit. Een van de andere criteria kon bijvoorbeeld zijn dat de aftrekposten opmerkelijk hoog waren. De ambtenaar die na deze selectie de voorlopige aanslag controleerde, kreeg alleen een BSN-nummer te zien en niet de reden van selectie, zegt de woordvoerder. 

Verandering in de wet

In 2015 werd de wet veranderd waardoor gegevens over een mogelijke tweede nationaliteit niet meer in de Basisregistratie Personen (BRP) werden opgenomen.
Daarnaast werden in de toeslagenaffaire relatief veel ouders met een dubbele nationaliteit ten onrechte beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst heeft in deze zaak al aan de Tweede Kamer gemeld dat er in een aantal gevallen sprake ws van een selectie op dubbele nationaliteit, aldus de woordvoerder. De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar deze kwestie.

Gescheiden systemen

Op de vraag of gegevens uit de drie eerdere jaren werden gebruikt door de afdeling Toeslagen zegt de woordvoerder dat het om gescheiden systemen gaat. Ambtenaren van de aangifte-afdeling konden niet in de systemen van de afdeling Toeslagen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!