Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst mocht info huurders niet geven

05-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingpapieren_14.jpg
De Belastingdienst heeft vorig jaar de wet overtreden door inkomensgegevens van alle huurders in Nederland aan de verhuurders te geven. Dat meldde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) woensdag. ,,De gegevensverwerking in 2013 was bovenmatig en de werkwijze onrechtmatig'', zegt de privacywaakhond.
Huurverhoging
De verhuurders gebruikten de gegevens van de Belastingdienst voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Die verhoging geldt echter niet voor bijvoorbeeld huurwoningen in de vrije sector. Toch stelde de fiscus informatie over die huurders ook beschikbaar aan hun verhuurders.
De Belastingdienst zegt inmiddels maatregelen te hebben genomen. Zo krijgen mensen te horen wanneer een verhuurder hun inkomensgegevens heeft gekregen. Ook gaan de gegevens alleen nog naar verhuurders die de inkomensafhankelijke huurverhoging willen doorvoeren. Het CBP zal controleren of de Belastingdienst zich daarmee aan de wet houdt.
Teleurgesteld in politiek
De Woonbond schrikt niet van de conclusies van het CBP. ,,Wij waren hier al jaren van overtuigd'', zegt een woordvoerder. De landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden is blij dat er al aanpassingen zijn gedaan, maar is wel teleurgesteld dat de politiek niet heeft ingegrepen. De bond hoopt dat er nu alsnog actie wordt ondernomen. ,,Wij blijven van mening dat de inkomensafhankelijke huurverhoging van de baan moet.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!