Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst mag geen flitsfoto's gebruiken voor controle leaseauto's

24-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto stad 930 520
De Belastingdienst mag foto's van snelwegcamera's niet gebruiken voor het aantonen van privégebruik van een auto van de zaak. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld in drie zaken die om die kwestie draaien.
Privéritten
De Belastingdienst had de drie klagers een naheffing opgelegd, omdat ze meer dan 500 kilometer privé zouden hebben gereden met hun leaseauto. De fiscus baseerde de naheffing op foto's van snelwegcamera's, waaruit bleek dat de rijders op andere plaatsen waren dan ze in hun rittenregistratie hadden aangegeven.
Inbreuk
Volgens de Hoge Raad is dat een inbreuk op het privéleven waarvoor niet genoeg wettelijke grondslag bestaat. Het gaat namelijk niet om een enkele waarneming in de openbare ruimte, maar om het systematisch verzamelen en jarenlang bewaren van gegevens, aldus de uitspraak. Eén zaak is meteen door de Hoge Raad afgedaan, de twee andere zaken zijn voor verdere beoordeling verwezen naar een ander gerechtshof dan waar ze vandaan kwamen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

fairman
fairman24 feb. 2017 - 13:57

De Hoge Raad geeft slechts ADVIEZEN.  Die hoeven justitie en politie niet te volgen. Dus pak die gladjakkers maar voortdurend en zo vaak mogelijk  bij de kladden!     PRIVACY, me hoela.

jan4073
jan407324 feb. 2017 - 13:28

Meer dan 500km prive rijden met een lease auto en die niet melden bij de belasting is dus pure belasting ontduiking. Ook hier is het weer dat onze geweldige rechtspraak de criminelen helpt en de eerlijke burger de dupe wordt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!