Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Belastingdienst koppelt vreemden aan elkaar'

1 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
belastingsdienst 930 x 520
De Belastingdienst koppelt ten onrechte mensen aan elkaar als toeslagpartners. Hierdoor kunnen zij elkaars (privé)gegevens inzien, ook al zijn het vreemden van elkaar. Het gaat om informatie als het Burgerservicenummers (BSN), geboortedatum en inkomensgegevens. Dat rapporteert het KRO-NCRV-programma De Monitor .
Belastingdienst erkent probleem
Bij de redactie van het programma waren tips binnengekomen van mensen die te maken hadden gekregen met de privacyschending. Oorzaak van de onbedoelde koppeling van data is een probleem bij de afdeling Toeslagen. De Belastingdienst erkent dat er problemen zijn.
Fraudegevoelig
Mensen met kwade bedoelingen kunnen met de privégegevens van derden gegevens bij andere instanties lospeuteren, zegt hoogleraar belastingrecht Guido de Bont in De Monitor: "Dit zijn gegevens die nodig zijn om via internet of telefoon andere gegevens op te vragen."
Autoriteit eist maatregelen
De Autoriteit Persoonsgegevens vindt het onaanvaardbaar dat privacygevoelige informatie van burgers door de Belastingdienst met vreemden wordt gedeeld. De dienst krijgt tot medio dit jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Anders komen er maatregelen, laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten. Die kan sinds deze maand onder meer een boete of dwangsom opleggen. Bron: De Monitor /ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!