Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst int schulden zonder individuele situatie te bekijken

09-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127
De Belastingdienst kijkt bij schulden van burgers niet naar hun financiële situatie voordat de organisatie bepaalde toeslagen, zoals een kindertoeslag, inhoudt. Als gevolg kunnen mensen onder het bestaansminimum terechtkomen, ondanks dat dit volgens de wet niet mag, zegt de Landelijke Organisatie Sociaal Raadswerk (LOSR). Pas op het moment dat een burger aan de bel trekt, wordt er door de Belastingdienst een individuele afweging gemaakt.

De sociaal raadslieden verwijzen naar de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Die wet moet zorgen dat burgers met schulden genoeg geld overhouden om van te leven en niet door te hoge beslagleggingen dieper in de problemen worden gedrukt. Tot driekwart van de mensen met schulden zou voor de wet onder het bestaansminimum uit zijn gekomen qua inkomsten.

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

De wet werd in 2017 aangenomen en is nu sinds 1 januari 2021 van kracht. De sociaal raadsleden vinden het moeilijk te verwerken dat de overheid in de vorm van de Belastingdienst zich er niet aan houdt. Daarom schreven ze een brief naar staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën). Daarnaast gaat de Nationale ombudsman er bij de staatssecretaris op aandringen dat de Belastingdienst zich aan de wet houdt.

Reactie ministerie over beslagvrije voet

Het ministerie stelt dat mensen altijd een brief krijgen als ze (een deel van) de toeslagen moeten terugbetalen en dat men in die brief wordt opgeroepen contact op te nemen als het betalen niet lukt. Er wordt volgens een woordvoerder dan gezocht naar een oplossing, waarbij rekening wordt gehouden met hoeveel men kan betalen. Betaalt iemand hierna nog niet? Dan volgt er een dwangverrekening. Hiervoor geldt wel automatisch de beslagvrije voet. Het ministerie wil in gesprek met LOSR over de brief. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!