Kassa

Belastinginning in gevaar door ict-systemen belastingdienst

18-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 belastingdienst
Enkele grote ict-systemen van de Belastingdienst vertonen zo veel mankementen dat de belastinginning in gevaar kan komen. Dat meldt de dienst nu ook zelf in een interne evaluatie. De Volkskrant kreeg het document na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit blijkt ook dat de dienst met zo'n zeshonderd verschillende ict-systemen werkt.
organisatorische problemen
Eerder dit jaar concludeerden de Algemene Rekenkamer, de controleur van de rijksfinanciën, en twee topambtenaren al dat het binnenhalen van belastinggeld gevaar loopt door organisatorische problemen bij de Belastingdienst. In de interne evaluatie schrijft ook de Belastingdienst: ,,De continuïteit van het inningsproces is niet gegarandeerd." De dienst stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen. Een fors deel van de systemen voldoet volgens de huidige normen niet meer, maar belastingambtenaren moeten ermee blijven werken omdat vernieuwing uitblijft.
Bron: ANP/De Volkskrant

Meer over:

belastingdienst, ict
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

erwindehaas
erwindehaas20 aug. 2017 - 19:51

Tja, overheid en ICT daar zijn boekdelen over te schrijven.De kosten, storingen, capaciteit problemen en ga zo maar door. Als men dit juist in stand zou willen houden moet je om de 5 jaar zeker grote aanpassingen doen om bij de tijd te blijven. Ook om systemen te beveiligen. En ondanks de kosten die het met zich meebrengt zou ik al burger willen eisen dat de overheid dit update. Ze werken immers met gegevens die goed beschermd dient te worden.

harryromijn
harryromijn18 aug. 2017 - 15:12

Overheid en ICT.... is nog nooit een gelukkige combinatie geweest.Tijdje geleden bij de politie - Breda een aangifte wezen deb... werkte nog met een pre-Windows systeem... En dan gek staan te kijken, als de hele boel een keer gehackt wordt of erger, bijv... de belastinginkomsten van een dag / week / maand naar ...Verweggistan....Hoe waren die oeroude NLe spreekwoorden ook alweer ? "De kost gaat voor de baat uit" resp "je moet een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen"

1 Reactie
simon55
simon5519 aug. 2017 - 9:50

U zegt n spierinkje uitgooien , da s mooi bedacht , maar wilt U dan de belastingdienst even uitleggen wat n spierinkje is want dat weten ze daar ook niet

mariovdmade
mariovdmade18 aug. 2017 - 12:27

Hoogste tijd dus voor een inhaalslag lijkt mij.

1 Reactie
simon55
simon5519 aug. 2017 - 9:51

U gebruikt wel n hele rare term " inhaalslag " daar hebben ze nog nooit en te never van gehoord . Dat woord kunnen ze daar niet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!