Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Belastingdienst: blauwe envelop blijft

12-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
930x520_belastingdienstaangifte
Voor mensen die niet digitaal aangifte kunnen doen, blijft de blauwe envelop beschikbaar. Dat zegt directeur Eline Spros van de Belastingdienst in het VARA-programma Kassa.
Voor veel ouderen is de digitale aangifte een brug te ver, blijkt uit de vele klachten die bij Kassa binnen kwamen. Ouderen die tot voor kort nog zelf aangifte deden, voelen zich buitengesloten door de digitalisering van de overheid.
De Belastingdienst gaat ervan uit dat 98% van de aangiften digitaal wordt gedaan. De overige 2% kan bij de Belastingdienst een verzoek indienen en dan alsnog op papier aangifte doen: “Mensen hoeven niet het gevoel te hebben dat het morgen allemaal geregeld moet zijn. We nemen daar de tijd voor, we doen dat stap voor stap. Voor mensen die het echt niet kunnen en in hun omgeving niet die hulp kunnen krijgen, daar blijft gewoon de blauwe envelop voorlopig voor bestaan.”
Bekijk hier het fragment uit de uitzending. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

plebpleb
plebpleb4 apr. 2016 - 14:53

Internet is ook niet alles...Men moet ook persé 'n printer hebben om 'n overzicht te hebben/krijgen...  Liever toch alles op papier dan kan men beter alles bijhouden en beter controleren...

mikeos
mikeos15 mrt. 2016 - 22:04

Ik mis in dit item het woord geldbesparing. Word ons gewoon door de strot geramd. Koop maar gewoon een pc en een internetverbinding....belachelijk. Heb nu ook bijna hetzelfde met de vispas ( vis graag ). Naast die pas had je altijd een landelijke lijst met viswateren waar je mag vissen....die verdwijnt nu en gaat via je telefoon. Dus als je gecontroleerd word kan je je telefoon erbij pakken en de site openen en bewijzen dat je er mag vissen. Kortom, er word door me strot geramd om internet op me telefoon te nemen. Gewoon geld klopperij en het jezelf makkelijker maken....de KLANT is niet belangrijk

paul van tongeren
paul van tongeren14 mrt. 2016 - 11:55

De overige 2% moet zeker het verzoek DIGITAAL indienen??!!

kassa2551
kassa255113 mrt. 2016 - 16:16

Wij kunnen we niets aan doen, maar hadden wel het idee dat de mensen ,veelal de ouderen toch niet serieus werden genomen. Alles wordt maar een beetje onder het mom van...ja wat moeten wij eigenlijk met die ouderen die geen computer hebben?Ik vind het programma qua inhoud heel beperkt en vragen over privacy werden ook wat makkelijk afgedaan zoals je aangifte doen met de papieren onder je armen in de bibliotheek. Tevens vonden wij dat er 1 belangrijke vraag ontbrak, waarom kun je het belastingpeogramma niet downloaden zodat je op je gemak dit allemaal kunt invullen want je vliegt van het ene veld naar het andere.De slogan van de belastingdienst moet verandert worden naar " waarom makkelijk als het ook moeilijk kan ".Wij zijn zelf gelukkig in staat om het nog zelf allemaal in te vullen, maar diegene die voor het eerst geconfronteerd werd met digitale aangifte jong of oud schrikt toch wel eventjes hoe alles in elkaar steekt. Of probeert de belastingdienst ouderen naar dure belastingconsulenten te sturen zodat die voor de ouderen de belasting invullen en hun zo van werk te voorzien? PS. Wij zijn wel gebeld door de VARA Kassa redactie omdat wij deze vraag al hadden gesteld, maar hadden geen behoefte om de vraag aldaar te stellen. Echter de vraag werd dus helemaal niet gesteld. Jammer.

ingrid budding
ingrid budding13 mrt. 2016 - 14:22

Op mijn vraag of het nodig was dat de blauwe envelop verdwijn ik als antwoord da de politiek bepaald.

Sybold
Sybold13 mrt. 2016 - 11:03

Zoals geleerd op de kluit-in-het-riet cursus begon de gast met een woord van diepgevoeld begrip voor de slachtoffers. In de woordenvloed erna bleek er weinig van en ze leek ervan overtuigd dat de digibeten binnen een jaar of wat wel uitgestorven zouden zijn. Ze zei een keer of 20 "we hebben afgesproken", terwijl "we hebben besloten" op zijn plaats zou zijn. "Afgesproken" suggereert een medeplichtigheid van de belastingbetalers, terwijl aan hen juist niets gevraagd was. Brecht verzuimde te vragen met wie dat dan wel was afgesproken. Beide dames misten de essentie van het probleem. De klagers waren heel goed in staat om aangifte te doen, alleen niet digitaal. Ze waren dus volstrekt nodeloos hulpbehoevend gemaakt en juist daar hadden ze bezwaar tegen.

manboes
manboes13 mrt. 2016 - 9:46

ik ben daar helemaal mee eens dat de blauwe envelop moet blijven maar er zijn nog meer dingen van de belastingdienst die ze ook nog op papier moet blijven want zo kreeg ik vorige week nog een bericht van de belasting dat ik mijn zorg toeslag alleen maar meer via de digitale in box meer kan in zien wat ik per maand over dat jaar krijg van hun dus vind ik dat die ook nog steeds op papier moet blijven ook voor mensen die wel een computer hebben vind ik

drabbel
drabbel13 mrt. 2016 - 9:25

Reden van de commotie is de onduidelijkheid die de Belastingdienst zelf creëert! Pas aan het einde van de uitzending kwam, na vele mitsen en maren, ontkenningen, aannames en hele en halve waarheden, het bericht van het opperhoofd van de Belastingdienst dat de papieren versie gebruikt kan en mag worden. De hele uitzending heeft ze geprobeerd het probleem bij de ouderen, familie en mantelzorgers te deponeren, die zijn er voor het gemak van de  Belastingdienst kennelijk. Een simpele oplossing zou kunnen zijn, wat ik niet ontvang kan ik ook niet terugsturen, 350000 aangiftes zoek of niet verstuurd! Dan moet de minister en de politiek reageren, op dit moment gaat het om uitvoering en dat is toch echt een (slechte) zaak van de Belastingdienst. PS.Ondanks herhaalde pogingen kreeg Kassa geen antwoord op de vraag, hoe lang nog een papieren aangifte doen? "Onduidelijker kunnen we het niet maken!"Hotemetotenwereldvreemdbeleid in goed Nederlands, veel geleerd maar niet wijzer geworden.

mrmitu
mrmitu13 mrt. 2016 - 7:49

Wat is er nou helemaal aan de hand? Je kunt nog steeds de papieren aangifte krijgen bij de Belastingdienst. En ik vraag me af of de mensen die nu klagen echt allemaal hun papieren aangifte zelf invullen zonder hulp van een ander. Geloof er niets van. Door dit soort berichtgeving worden oudere mensen alleen maar onnodig bang gemaakt. Typisch VARA.

M.Mini
M.Mini12 mrt. 2016 - 22:21

Ik heb een vraag aan Kassa.Waarom schuiven jullie de Belastingdienst in het verdomhoeke en nodigen  jullie niet de verantwoordelijke minister of  staatssecretaris uit om uitleg te komen geven in de studio?  Naar mijn weten  is de Belastingdienst een uitvoerende organisatie. Zij voeren de regels en bedenksels van de overheid uit. De overheid komt met het plan dat zoveel  mogelijk mensen mee moeten doen met een account voor de digitale post, dit heeft de Belastingdienst niet bedacht!!!Maar toch komt de directeur van de Belastingdienst aanschuiven en moet zij vragen beantwoorden in de trend van: "waarom doet de Belastingdienst dat?".Mijn vraag is: waarom nodigen jullie niet de verantwoordelijke(n) uit, waarom schetsen jullie het beeld dat de Belastingdienst de bedenker is van dit plan waarbij vooral ouderen niet mee kunnen komen en waarom wordt er in de hele uitzending ook niet duidelijk aangegeven dat de Belastingdienst niet de bedenker is? Dat laatste vraag ik, omdat jullie hiermee (naar mijn idee) veel mensen onterecht op het idee brengen dat ze de Belastingdienst verantwoordelijk kunnen houden. Ik spreek uit er ervaring als ik zeg dat veel mensen er niet bij stilstaan dat de Belastingdienst NIET haar eigen regels en plannen bedenkt.

3 Reacties
Raymondje1993
Raymondje199313 mrt. 2016 - 2:17

Inderdaad nodig mark Rutte uit of mensen van de overheid die echt wat kunnen betekenen voor dit zielige land wat op instorten staat.. 

Sybold
Sybold13 mrt. 2016 - 11:12

Ik geloof niet dat u een idee hebt hoe dit soort zaken werken. Het afschaffen van de blauwe enveloppen zal echt een vondst van de belastingdienst zelf zijn. Maar het is natuurlijk altijd leuk als het kabinet de schuld kan krijgen.

M.Mini
M.Mini13 mrt. 2016 - 16:50

Jammer Sybold, dat u meteen oordeelt dat io niet zou weten hoe "dit soort zaken" werken. U zou ook gewoon kunnen VRAGEN waarom ik dit denk. Is meteen ook een stuk beleefder.Ik zou u willen uitnodigen om het volgende artikel eens te lezen: https://www.eerstekamer.nl/nieuws/20151007/debat_wet_elektronischOf u zou zelf kunnen zoeken (via google bijv.) op de woorden "wet Elektronisch Berichtenverkeer".Dan is duidelijk dat het om een wet gaat en niet om een vondst van de Belastingdienst.Tuurlijk, de bepastingdienst hoopt dat zoveel mogelijk mensen hun zaken digitaal regelen, maar zij is niet de bedenker van het plan om iedereen te verplichten tot deelname aan de Digitale Berichtenbox. Dat is toch echt de overheid. Staatssecretaris Wiebes heeft dit plan namelijk verdedigd tijdens een debat en daarbij aangegeven dat hij het niet nodig vond om voor ouderen een uitzondering te maken de zaken toch op papier te krijgen. Ik kijk uit naar uw reactie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!