Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst in de fout met privacy zzp'ers

06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BSN nummer identiteitsfraude paspoort 930
De Belastingdienst handelt in strijd met de privacywetgeving bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers. Als de fiscus de overtredingen niet stopt, dan dreigen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maatregelen.

Openbaar

De berisping draait om de btw-nummers voor ondernemers, die bijvoorbeeld op brieven en formulieren van de Belastingdienst staan. In het geval van zzp'ers bestaat die code uit het burgerservicenummer van de desbetreffende ondernemer. Zodoende worden zelfstandige ondernemers gedwongen een nummer openbaar te maken waaronder een hoop privégegevens schuilgaan. Dit kan leiden tot identiteitsfraude, stelt de privacywaakhond.
Overheidsinstanties mogen het burgerservicenummer weliswaar opvragen, erkent de toezichthouder. Voor de manier waarop de Belastingdienst omspringt met het identificatienummer, ontbreekt echter iedere wettelijke basis.

'Technisch ingewikkelde zaak'

De Belastingdienst zegt te streven naar een oplossing, maar spreekt over een technisch ingewikkeld vraagstuk. ,,We zijn er druk mee bezig. Het is een uitdaging'', aldus een woordvoerder. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wil na de zomer een nieuwe stand van zaken geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!