Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belastingaangifte: slim verdelen levert geld op!

26 mrt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4857 keer bekeken
930x520_geldverdelen
Door de vooraf ingevulde aangifte is het invullen van de jaarlijkse aangifte soms een fluitje van een cent. Pas op dat je niet te snel denkt dat je er al bent. Veel mensen laten geld liggen. Fiscaal partners (dat zijn gehuwden, geregistreerd partners en de meeste samenwoners) mogen zelf bepalen hoe ze onderling aftrekposten en vermogen in hun aangifte verdelen. Het slim verdelen van aftrekposten en vermogen kan fiscaal partners honderden euro's of meer belastingvoordeel opleveren.
Aftrek kan op die manier plaatsvinden tegen een zo hoog mogelijk tarief en de heffingskortingen (=kortingen op de te betalen belasting) en de aanslaggrens kunnen zo optimaal worden benut. Wie slim is, maakt het zichzelf gemakkelijk en gebruikt de online aangifte van de Belastingdienst om de meest gunstige verdeling vast te stellen.
Het is niet slim om klakkeloos alle aftrekposten in te vullen bij de meestverdienende partner. Op het moment dat door de aftrek het inkomen in een lager tarief wordt belast dan dat van de minstverdienende partner, mis je belastingvoordeel. In dat geval kan de minstverdienende partner beter ook een deel van de aftrek voor zijn rekening nemen. Iets vergelijkbaars geldt ook bij vermogen. Het kan voor de hoogte van de te betalen belasting of de eventuele belastingteruggaaf enorm uitmaken wie van de partners het vermogen aangeeft. Samen met FiscAlert zetten we een aantal voorbeelden onder elkaar.
Voorbeeld 1
Herman en zijn vrouw Ellen hebben beiden een inkomen van €63.000. Als Herman de hypotheekrente van €10.000 aftrekt, valt hij terug naar een lagere belastingschijf. Na aftrek bedraagt zijn inkomen immers €53.000, wat lager is dan €57.585 (de grens voor het 52%-tarief). De teruggaaf bedraagt in dat geval (52% x €5.415 =) €2.816 en (42% x €4.585 =) €1.926. In totaal bedraagt de teruggaaf (€2.816 + €1.926) €4.742. Als Herman en Ellen de aftrek van de hypotheekrente zouden verdelen, dan krijgen ze allebei (52% x 5.000 =) €2.600 terug en hebben ze samen een belastingvoordeel van in totaal €5.200, ten opzichte van de eerder geschetste situatie een verschil van (€5.200 – €4.742 =) €458.
Voorbeeld 2
Mirjam, de echtgenote van Peter, heeft alleen een AOW-uitkering. De daarover verschuldigde belasting van €1.823 hoeft zij niet betalen. Mirjam heeft meer dan voldoende heffingskorting. In totaal kan zij namelijk maximaal €1.123 algemene heffingskorting en €1.042 ouderenkorting benutten. Er is zelfs nog een bedrag van €342 ouderenkorting onbenut gebleven. Deze heffingskorting kan zij alsnog benutten met het toegedeelde vermogen. Het voordeel van Mirjam is €342. Wat is gunstig? Welke verdeling voor jou het gunstigst is, zul je zelf moeten bepalen. Gelukkig is dat met de online aangifte vrij simpel. De gevolgen van de gekozen verdeling worden direct doorgerekend.
Handig om te weten
- Onder 'verdelen' kun je de gewenste verdeling van vermogen en aftrekposten kiezen.
- Onder 'Overzicht belasting en premies > Inkomstenbelasting [naam]' kun je onder andere zien hoe hoog je verzamelinkomen is. Als je vervolgens daar klikt op 'Heffingskortingen' kun je zien of je de heffingskortingen waar jeu recht op hebt, zoals de ouderenkorting, volledig hebt benut.
- Zonder dat je telkens opnieuw alle gegevens hoeft in te vullen, kun je uitproberen welke verdeling de laagste aanslag danwel de grootste teruggaaf oplevert. Het resultaat zie je gelijk, want onder 'Verdelen' kun je direct zien wat de gevolgen zijn voor jouw teruggaaf of de te betalen belasting.
Nog veel meer voorbeelden van slim verdelen lees je op FiscAlert.nl .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Anonymous5 jan 2018 - 10:36

Waarom zit er in het online aangifteformulier geen tool die berekent wat de meest gunstige verdeling is. Dat zou de burger die aangifte doet veel tijd en moeite besparen om dat met veel uitprobeerpogingen zelf uit te vinden. Die pogingen zullen er, vermoed ik, wel eens mede de oorzaak van kunnen zijn dat de site van de Belastingdienst in de tijd dat iedereen zijn aangifte moet doen nogal eens overbelast is. Dat laatste zou daarmee dan wellicht tot het verleden behoren.