Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Belangrijke antibiotica niet meer verkrijgbaar'

10-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
antibiotica_01.jpg
Diverse soorten antibiotica tegen onder meer longontsteking, syfilis en infecties van huid, spieren en pezen, zijn niet meer te krijgen in Nederland. Fabrikant Astellas was de enige die hier ‘smalspectrum’ antibiotica leverde, dat is penicilline waar bacteriën minder snel resistent tegen raken. Volgens de fabrikant heeft het te maken met ,,productieproblemen'' waardoor niet meer geleverd kan worden.
'Uitermate zorgwekkend'
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) noemt dit ,,uitermate zorgwekkend''. ,,Doordat deze penicillines niet meer beschikbaar zijn, zal uitgeweken worden naar 'breedspectrum' antibiotica. Dit staat haaks op het streven om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan.''
Alternatieven
Het CBG wil overleggen met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) over oplossingen. In het buitenland wordt gebruik gemaakt van smalspectrum penicilline van andere fabrikanten, maar deze zijn hier nog niet goedgekeurd.
,,Op artsenverklaring kunnen alternatieve producten geïmporteerd worden, maar we zoeken naar een permanente oplossing'', aldus een woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!