Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belangrijk 'van het gas af' project in Purmerend stilgelegd

16 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
Gasfornuis 930 520
Een belangrijk proefproject om woonwijken van het gas af te koppelen, ligt stil. In de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid zouden in het kader van het Programa Aardgasloze Wijken (PAW) 1276 gebouwen van het gas af gehaald worden en worden aangesloten op een warmtenet. De gemeente denkt dat een afronding van dit programma in 2022 niet haalbaar is, meldt NRC.

Het PAW geldt als een van de belangrijkste overheidsvehikels om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen. In dit akkoord staan ook afspraken over de energietransitie in de bebouwde omgeving. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen in Nederland verduurzaamd zijn. Overwhere-Zuid is de enige subsidie-ontvanger (6,9 miljoen euro) binnen het PAW waar sinds 2018 daadwerkelijk huizen van het gas af gehaald zijn. Wijkbewoners ontvingen echter in juli en september het bericht dat de tweede fase, die na de zomer had moeten beginnen, is uitgesteld. De reden hiervoor was 'een waslijst aan issues', aldus projectleider Jasper Verplanke van de gemeente. "We zijn keihard tegen een muur opgelopen."

Bron: NRC
In Kassa besteedden we op 7 maart 2020 aandacht aan de wijk Hoogeveen, waar geprobeerd wordt de hele wijk over te sluiten op waterstof. Dat lijkt een prachtig alternatief op gas, aangezien waterstof door de gasleidingen die al onder de grond liggen kan. Jan Rotmans stelt dat waterstof zeker niet het enige alternatief is waar we op in moeten zetten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Contentino
Contentino16 okt 2020 - 17:09

Typisch weer een Nederlands fiasco.
Eerst een hoop geld investeren in plannen en het daarna afblazen.
En wie gaat dit weer betalen?, ja zeker, de belastingbetaler!.
En wie is de lachende derde, de bedenker en zijn kornuiten die hier weer stevig aan verdiend hebben.

gerardvantol
gerardvantol16 okt 2020 - 14:19

Het verbaasd mij helemaal niet, dat dit project stil gelegd moet worden. Alles is veel te gehaast gedaan. En aangezien de overheid niet eens een duidelijke overtreding bij hun eigen belastingdienst kan oplossen binnen een normaal tijdsbestek, kun je niet verwachten dat ze zo'n ingewikkeld project op tijd kunnen realiseren.