Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bel-me-niet register groot succes

28-10-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Sinds 1 oktober kan iedereen die niet met verkoopraatjes gebeld wil worden zich opgeven bij het bel-me-niet register. Dat blijkt zo’n succes te zijn dat de site wegens grote drukte meteen plat kwam te liggen. Hier is inmiddels een tijdelijke oplossing voor gevonden.
Nooit meer last van telemarketing?
Mensen die zich niet inschrijven bij bel-me-niet kunnen nog steeds gebeld worden door telemarketeers. En aan hun positie kan nog steeds veel verbeterd worden, zegt Contijn van Marle van Stichting de Ombudsman. In de telecommunicatiewet staat bijvoorbeeld dat telemarketeers, voor zij aan de telefoon een overeenkomst afsluiten, duidelijk moeten melden dat het hier een commercieel gesprek betreft. Nu het bel-me-niet register bestaat, moeten zij ook daar melding van maken, en zelfs aanbieden u daar aan te melden, als u niet meer gebeld wilt worden. Probleem is dat het heel lastig te controleren valt of telemarketeers zich aan deze regel houden. Voor de consument is het bijna onmogelijk te bewijzen dat men zich hier NIET aan gehouden heeft, en dat de overeenkomst dus ongeldig is (want dat is dan de consequentie).
Voicelogs (door de telemarketeer opgenomen delen van het gespek) bieden weinig uitkomst, omdat meestal maar een klein deel van het gesprek is opgenomen: het deel waar de aanbieder, en niet de consument iets aan heeft. Ook de nieuwe regel: de telemarketeer moet u informeren over het bel-me-niet register, valt dus moeilijk te controleren, als dat deel van het gesprek niet wordt opgenomen. Van Marle pleit er daarom voor, dat voortaan hele gesprekken worden opgenomen.
Geen telefoontjes meer, maar hoe zit het met verkoop aan de deur?
Wanneer bedrijven in de toekomst consumenten niet meer telefonisch kunnen benaderen, bestaat er natuurlijk een grotere kans dat ze verkopers langs de deur gaan sturen, de zogenaamde colportage. En aan de deur kun je net zo snel aan een achteraf ongewenst contract vastzitten als aan de telefoon. Gelukkig is de consument niet geheel aan de wolven overgeleverd, dankzij de colportagewet.
Net zoals bij kopen op afstand via een postorderbedrijf of telefoon, is er bij colportage sprake van een wettelijke bedenktijd. Bij colportage geldt vanaf een aankoopbedrag € 34 een wettelijke bedenktijd van acht dagen. Hebt u spijt van het product of de dienst, dan kunt u binnen deze termijn schriftelijk en zonder opgaaf van reden, de koopovereenkomst ongedaan maken. Doe dat het liefste aangetekend, om gezeur achteraf te voorkomen. Wat veel mensen niet weten, is dat die acht dagen ingaan vanaf het moment dat de koopovereenkomst of het contract is ingeschreven bij  de Kamer van Koophandel, KvK, binnen het gebied waar de betrokken onderneming gevestigd is.
Soms doen bedrijven dit helemaal niet, of ze doen het maar 1x per week of per maand. U kunt dus ook altijd bij de betreffende KvK informeren of uw overeenkomst wel is ingeschreven. Voor klachten over zowel telefonische verkoop als verkoop aan de deur geldt: meldt ze bij Consuwijzer . Dus ook als een telemarketeer u niet wijst op het bestaan van het ble-me-niet register, of het feit dat hij een commercieel belang heeft.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor