Kassa

'Behoud gasleidingen voor waterstof en groen gas'

09-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
369 keer bekeken
  •  
gasnet gasleidingen waterstof hoogeven 1127
Netbeheerders pleiten voor het behoud van gasleidingen, ook als Nederland van het aardgas af gaat. Er zijn alternatieven die door de leidingen kunnen, zoals groen gas of waterstof. Dat zegt Han Slootweg, directeur bij netbeheerder Enexis Groep in het AD.

Huizen niet warm

Volgens Slootweg krijgen we de helft van de huizen in Nederland op koude dagen niet warm. Groen gas en waterstof zijn nodig, stelt hij, als alternatief voor aardgas. "Het is echt verstandig om het gasnet te handhaven", aldus Slootweg.
In Hoogeveen wordt geprobeerd een hele wijk over te sluiten op waterstof. Kassa (7-3-2020) laat zien hoe dat verloopt:
Het huidige netwerk van gasleidingen, ruim 125.000 kilometer lang, kan al waterstof verwerken. Volgens netbeheerder Stedin kost het 700 miljoen euro om alle gasaansluitingen geschikt te maken voor waterstof. Koppelingen moeten zo strak zijn dat het kleine waterstofmolecuul er niet doorheen kan. "Er gaat geen gaskoppeling meer de grond in die niet is geschikt voor waterstof", aldus Stedin. Netbeheerders als Liander, Stedin en Enexis werken hard om de laatste ongeschikte leidingen te vervangen. ANP/AD
Bekijk de Kassa Uitzending: Alles over aardgasvrije woningen (7 maart 2020)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

EThome
EThome9 mrt. 2020 - 17:45

Eindelijk een zinnige ontwikkeling. Laat je niet gek maken om zelf te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Laat dit over aan NUTS bedrijven. Waterstof wordt dadelijk de toekomst. Gewoon geleverd via het gasnet. Waterstof CVs zijn nu al beschikbaar. Waterstofauto's komen er aan.Waterstof wordt gemaakt met windmolen- en zonnecelenergie. Ons elektriciteitsnet is niet in staat om alle opgewekte elektriciteit te vervoeren. Deze electriciteit kan bij de plek van opwekking gebruikt worden voor de electrolyse van water. Waterstof en zuurstof komen vrij. Beide waardevolle gassen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!