Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Behoedzaam pensioenfonds belegde het beste'

07-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pensioen_41.jpg
Pensioenfondsen die voorzichtig belegden lieten afgelopen vijf jaar de beste beleggingsresultaten zien, zo blijkt uit eigen onderzoek van Het Financieele Dagblad. Fondsen die zich goed hadden ingedekt tegen risico's als rentedaling deden het over het algemeen het beste. Exotische producten of actieve beleggingsstrategieën leverden minder op.
De krant nam de beleggingsresultaten van de honderd grootste fondsen onder de loep. Gemiddeld werd een jaarlijks rendement behaald van 11 procent in deze periode van herstel na de crisis. Maar de verschillen zijn groot. Het pensioenfonds van verzekeraar Achmea deed het met afstand het beste. Het rendement bedroeg gemiddeld 16 procent per jaar. Het fonds van de Waterbouw scoorde juist het minst goed. De baggeraars moesten het volgens het FD doen met een gemiddeld rendement van 6 procent.
Het rendement van een fonds kan gevolgen hebben voor de deelnemers. In de krant wordt een schatting aangehaald dat 1 procent minder rendement over iemands gehele leven neerkomt op grofweg een kwart minder pensioen.
Hoge rendementen betekenen echter niet automatisch dat pensioenfondsen er ook beter voor komen te staan. Hiervoor zijn de fondsen ook sterk afhankelijk van hun verplichtingen, en die zijn door de lage rente de laatste jaren flink gestegen. Ruwweg twee derde van de pensioenfondsen moesten onlangs een herstelplan indienen bij de De Nederlandsche Bank (DNB) omdat hun financiële positie onder de maat was. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!