Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bedrijven willen alleen duurzame palmolie

30-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
palmolie.jpg
Nederlandse bedrijven willen er alles aan doen om te bereiken dat er uiterlijk eind 2015 alleen nog maar duurzaam geproduceerde palmolie wordt gebruikt in ons land. Dat staat in een manifest dat dinsdag wordt aangeboden aan staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).
Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en wordt gebruikt bij het maken van allerlei voedingsmiddelen, maar ook in biodiesel en producten als zeep en lippenstift. Wereldwijd neemt de vraag snel toe en bijna 90 procent van de productie komt uit Indonesië en Maleisië. Steeds meer grond wordt gebruikt voor de oliepalmen, maar dat kan ten koste gaan van bos dat waardevol is als natuurgebied. In december bezocht een Kassa-ploeg  Borneo om de verwoesting van het tropisch regenwoud met eigen ogen te zien.
Inmiddels zijn criteria opgesteld waaraan duurzame palmolie moet voldoen om niet de leefomgeving te bedreigen. Door uitsluitend gebruik te maken van deze duurzame olie draagt Nederland een steentje bij aan de oplossing van het probleem. Van de palmolie die wereldwijd wordt geproduceerd komt 5 procent ons land binnen om hier te worden verwerkt of geëxporteerd.
Bedrijven die te maken hebben met palmolie, van raffinaderijen tot producenten van voeding en supermarkten hebben elkaar in ons land gevonden in de Task Force Duurzame Palmolie, die dinsdag officieel van start gaat.
's Werelds grootste afnemer van palmolie is het Brits-Nederlandse concern Unilever dat eerder een leverancier in Indonesië op een zwarte lijst zette, omdat die ervan werd verdacht regenwoud te vernietigen om palmolie te kunnen winnen. Unilever, dat palmolie verwerkt in voeding en zeep, meldde eerder dat het ernaar streeft om vanaf 2015 alle benodigde palmolie uit gecertificeerde, duurzame bronnen te halen. Ook de grote concurrent, het Zwitserse voedingsconcern Nestlé, liet dat weten.
Niettemin wees een rapport van het Wereld Natuur Fonds vorig jaar nog uit dat veel Europese grootverbruikers, zoals supermarktconcerns en levensmiddelenproducenten, de duurzaam geproduceerde palmolie links laten liggen. ANP

Meer over:

palmolie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!