Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Bedrijven maken misbruik van stress voor Citotoets

25-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
803 keer bekeken
  •  
195x90_training.jpg
De Citotoets , wie is er niet groot mee geworden? In 1966 begonnen als een Amsterdams initiatief. Nu doet meer dan 80% van alle scholen mee met de Citotoets. Over ruim twee weken gaan 160.000 leerlingen uit groep acht weer aan de slag. Het is belangrijk voor het vervolg van hun schoolcarrière, want samen met het advies van de school bepaalt de uitslag van de eindcito of een kind naar VMBO, HAVO of VWO kan.
Mogelijkheden
Veel ouders worden zenuwachtig. Die willen dat hun kind thuis gaat oefenen voor de Citotoets. Jeroen Claassen van Marant  is daar geen voorstander van. Volgens Claassen krijgen kinderen te veel stress van het oefenen. De kinderen kunnen daardoor juist slechter gaan presteren. Als ouder moet je uitkijken dat je je kind geen extra stress bezorgt, maar als er dan toch geoefend moet worden, dan zijn er veel mogelijkheden. Gratis, betaald, op papier of online.
Aanbod
Kassa zocht de beste Citotrainer uit. Claassen analyseerde voor ons de volgende websites: Squla , Digischool , LOI Kidzz en Kids4cito. Volgens Claassen is Digischool een soort portaal naar veel andere websites. Deze gratis site biedt veel, maar is daardoor wel minder overzichtelijk. Je kan wel vragen maken zoals in de Citotoets. Kids 4 Cito is volgens Claassen zijn eerste indruk goed. Ook deze website is gratis en ooit opgestart door een basisschoolleerling, maar het nadeel van beide gratis sites is volgens hem dat er reclame te zien is. Dat kan onrustig zijn voor kinderen. Je kan ook betaalde producten nemen, zoals LOI Kidzz voor €119 of de Citotrainer van Squla voor €49,95 voor vier maanden. Volgens Claassen is LOI niet charmant en missiegericht, het is puur om een hogere Citoscore te halen. Dat merk je aan de vragen en de oefenomgeving. Waar Squla breder is en lesjes biedt met vormen en klokkijken, krijg je bij LOI alleen de Citovragen. Dit is het grootste verschil tussen Squla en LOI en dat merk je eigenlijk ook aan hoe ze zich verkopen, Squla is gericht op spelenderwijs leren en LOI op resultaat.
Advies
Als ouder zou Claassen Squla adviseren, omdat zij een breder pakket aan oefeningen hebben. De vraagstellingen zijn beter op het kind gericht en het is heel speels op het gebied van rekenen en taal. Squla richt zich niet geheel op de Citotoets of om hogere scores te halen, dat zie je aan spelomgeving en het leerstof. Je kan als ouders ook meekijken en de voortgang van je kind bijhouden. Wees er op allert, dat kinderen stress kunnen krijgen van ouders die constant over hun ouders aan het meekijken zijn.
Misbruik van Cito-logo
Volgens Liesbeth van Litsenburg van Cito hebben ze de laatste tijd erg veel last van de bedrijven die Citotrainingen aanbieden. Volgens Van Litsenburg schieten de aanbieders als paddenstoelen uit de grond. Ook wordt er vaak misbruik gemaakt van het Cito-logo om mensen geld af te troggelen. Cito heeft nu al vier mensen in dienst die full-time bezig zijn met het sommeren van die sites en bedrijven. Van Litsenburg zegt dat de trainingen die worden aangeboden op de sites niet goed zijn. Ze zijn gebaseerd op oude toetsen of zijn niet goedgekeurd door Cito. Ook het aanbieden van oude toetsen op bijvoorbeeld Marktplaats vindt ze vervelend.
Cito is geen eindexamen
De Citotoetsen worden op 11, 12 en 13 februari 2014 gehouden. Commercieel zien veel bedrijven hier een markt in en spelen op de bezorgdheid van ouders. Volgens Van Litsenburg is dit zeer verontrustend, omdat de Citotoets geen examen is en je kan er niet voor slagen. Cito adviseert scholen om één of twee keer de toetsen van het jaar ervoor te oefenen. Meer hoeft volgens Van Litsenburg niet. Uiteindelijk zegt het niks over de vervolgopleiding die je kind gaat doen. Het advies van de school is bepalend. Het is slecht voor een kind als die op een schoolniveau komt te zitten waar hij niet gelukkig mee is. 
2015 landelijke eindtoets
Vanaf 2015 moeten alle basisscholen een onafhankelijke eindtoets  doen. De kans is groot dat de eindtoets van het bedrijf Cito wordt, want Cito is nu al de belangrijkste leverancier van toetsen voor de basisschool en niet alleen van de eindcito. Veel scholen meten het hele jaar de prestaties van hun leerlingen met een leerlingvolgsysteem van Cito. Kinderen maken dan elk jaar een paar keer een soort mini-citotoetsjes voor rekenen, taal en begrijpend lezen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor