Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

'Bedrijf Harsco stootte grafiet uit zonder vergunning'

12 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuut
papieren 930x520
Het IJmuidense bedrijf dat restproducten van Tata Steel verwerkt, heeft lange tijd grafiet uitgestoten zonder vergunning. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de 'zwarte regen' of 'grafietregen' die bij omwonenden tot onrust heeft geleid.

'Geen vergunning'

Volgens de krant heeft het bedrijf Harsco van 2014 tot begin 2016 zonder vergunning gewerkt. Bovendien komt het uitgestoten grafiet veel verder dan is bepaald in de vergunning: honderden meters in plaats van maximaal 2 meter. Harsco heeft in de afgelopen maanden 28 dwangsommen opgelegd gekregen voor 140.000 euro in totaal.
Harsco verwerkt 'slak', dat overblijft na de productie van staal. Daarbij komen enorme stofwolken vrij met grafiet erin. Het spul slaat neer in de omliggende dorpen. Bewoners maken zich zorgen om de gevolgen voor hun gezondheid. Zo komt er in de IJmond meer longkanker voor. Daarnaar lopen verschillende onderzoeken. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's