Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Bedrijf Harsco stootte grafiet uit zonder vergunning'

12-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
papieren 930x520
Het IJmuidense bedrijf dat restproducten van Tata Steel verwerkt, heeft lange tijd grafiet uitgestoten zonder vergunning. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de 'zwarte regen' of 'grafietregen' die bij omwonenden tot onrust heeft geleid.

'Geen vergunning'

Volgens de krant heeft het bedrijf Harsco van 2014 tot begin 2016 zonder vergunning gewerkt. Bovendien komt het uitgestoten grafiet veel verder dan is bepaald in de vergunning: honderden meters in plaats van maximaal 2 meter. Harsco heeft in de afgelopen maanden 28 dwangsommen opgelegd gekregen voor 140.000 euro in totaal.
Harsco verwerkt 'slak', dat overblijft na de productie van staal. Daarbij komen enorme stofwolken vrij met grafiet erin. Het spul slaat neer in de omliggende dorpen. Bewoners maken zich zorgen om de gevolgen voor hun gezondheid. Zo komt er in de IJmond meer longkanker voor. Daarnaar lopen verschillende onderzoeken. ANP

Meer over:

uitstoot, grafiet, harsco
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!