Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belbus: Bedrijf belooft ‘droombadkamer’ maar bezorgt nachtmerrie 

22-04-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
belbus 930x520
Claudia Sutac staat op het punt samen met haar dochter te verhuizen naar haar eigen gebouwde woning in Castricum. Het huis is bijna klaar, maar het wachten is op de badkamer. Begin februari heeft Claudia haar beoogde droombadkamer besteld bij het bedrijf Design Badkamers Utrecht B.V. Voor een bedrag van ruim €36.000 bestelt zij materialen bij het bedrijf, waarbij ze een aanbetaling doet van €5500,-. Het enige dat Claudia niet bij het bedrijf kan vinden, zijn badkamertegels die aan haar wensen voldoen. De verkoper van Design Badkamers Utrecht en Claudia komen mondeling overeen om op 20 maart te starten met de werkzaamheden. Voor die tijd zal Claudia ervoor zorgen eigen uitgekozen tegels in huis te hebben, zodat de badkamer in één keer kan worden afgebouwd.
Tegels
Claudia geeft aan dat zij graag natuurstenentegels in haar badkamer wil. Een verkoopmedewerker van Design Badkamers geeft Claudia een aantal namen van bedrijven waar zij zulke tegels kan vinden. Eén daarvan is groothandel ‘Michel Oprey en Beisterveld’. Claudia vindt inderdaad bij dit bedrijf badkamertegels die aan haar wensen voldoen. Ze geeft het tegeltype en formaat door aan Design Badkamers. Op de beoogde startdatum van 20 maart komt er echter niemand van het bedrijf opdagen. Design Badkamers staat er plotseling op dat Claudia tegels via hen inkoopt. Volgens het bedrijf is dit mondeling overeengekomen en staat dit ook omschreven op de offerte. Dit komt voor Claudia als een totale verrassing. Zij kan deze afspraak dan ook nergens duidelijk terugvinden op de overeenkomst. En er staat ook niets in de algemene voorwaarden dat Claudia verplicht is tegels via Design Badkamers te kopen.
Werkzaamheden
Toch wil Design Badkamers Utrecht niet eerder beginnen met de werkzaamheden. Claudia heeft het gevoel met de rug tegen de muur te staan: haar natuurstenentegels zijn besteld maar Design Badkamers wil ze niet inbouwen. Als argument zegt het bedrijf geen materialen van derden aan te nemen omdat zij op die manier ‘niet de kwaliteit en garantie kunnen waarborgen’. De natuurstenentegels zijn echter afkomstig van een bedrijf dat Design Badkamers zelf aan Claudia heeft aanbevolen.
Tijdnood
De tijd begint te dringen: begin mei moet Claudia verhuizen. Het is niet alleen voor Claudia belangrijk dat er een goede badkamer is, maar vooral voor haar dochter, die meervoudig gehandicapt is. Het is van uiterst belang dat zij in een normale badkamer kan douchen. Dus probeert Claudia via veelvuldige mailwisselingen het bedrijf zover te krijgen om met de werkzaamheden te starten. Design Badkamers houdt echter voet bij stuk. Uit wanhoop besluit Claudia een aangetekende brief te sturen waarin zij het bedrijf een termijn van tien dagen geeft om met een startdatum te komen.
Opschorten
Ondanks de aangetekende brief weigert het bedrijf te starten met de werkzaamheden. Advocaat Luc Rijzewijk van Davids Advocaten B.V. legt uit dat het bedrijf op dat moment ‘in verzuim’ is. Rijzewijk legt uit: ‘Nergens op de overeenkomst staat specifiek vermeld dat Claudia verplicht is de badkamertegels af te nemen bij Design Badkamers Utrecht.’ Claudia heeft aan al haar verplichtingen voldaan; de aanbetaling is overgemaakt en de tegels zijn binnen voor de mondelinge startdatum van 20 maart. Rijzewijk vervolgt: ‘Feitelijk staat het bedrijf dus niets in de weg te starten met de werkzaamheden. Aangezien het bedrijf toch niet start, zijn zij op dat moment aan het ‘opschorten’. Claudia staat, nadat de termijn in haar aangetekende brief is verlopen, in haar recht de overeenkomst te ontbinden en haar aanbetaling terug te eisen.’
Verrassing
De Belbus meldt zich schriftelijk en telefonisch bij Design Badkamers om duidelijk te maken dat Claudia en presentator Amber langs willen komen om de koop te ontbinden. Het bedrijf zegt helaas dat de komende tijd niemand in de gelegenheid is de Belbus te woord te staan. Dezelfde dag ontvangt Claudia wel een mail van de eigenaar van Design Badkamers Utrecht; het bedrijf stelt plotseling voor toch de badkamer in te willen bouwen met de tegels van Claudia. Maar dat voelt voor Claudia als mosterd na de maaltijd. Zij heeft geen vertrouwen meer in het bedrijf en wil gewoon haar geld terug.
Rechtszaak
Daarop besluit het bedrijf vol in de aanval te gaan. De Belbus ontvangt een brief van een advocaat van het bedrijf; zij zeggen akkoord te gaan met ontbinding van de koop maar dan wel onder voorwaarden dat zowel Kassa als Claudia zwijgen over deze deal. In eerste instantie gaat Claudia hier niet mee akkoord. ‘Mijn aanbetaling is toch zeker geen zwijggeld, ik heb gewoon recht op dit geld,’ zegt zij. Dan dreigt Design Badkamers Utrecht met een rechtszaak waarbij ze Claudia een dwangsom van een half miljoen opleggen, als zij toch informatie naar buiten brengt over de zaak. Ook BNN-VARA wordt gedaagd door het bedrijf; zij willen de uitzending tegenhouden en De Belbus een publicatieverbod opleggen.
Onder de immense druk van de rechtszaak besluit Claudia, heel begrijpelijk, toch mee te werken en over de deal te zwijgen in ruil voor haar geld. Het bedrijf wil de aanbetaling echter pas overmaken als ook De Belbus aangeeft geen uitzending te maken. Dat gaat Kassa te ver. Zij laat zich niet censureren. In een gerechtelijke spoedprocedure wordt een dag voor de uitzending door de rechter bepaalt dat Kassa de uitzending mag laten doorgaan. De grote vraag blijft: krijgt Claudia - ook nu de uitzending wel doorgaat - haar geld terug?
Voet bij stuk
Advocaat van Design Badkamers Utrecht B.V. Koert Gobbens legt presentator Amber uit ‘dat er een overeenkomst is gesloten tussen twee partijen’ en ‘dat zijn cliënt ook aan haar eigen belangen moet denken’. Graag wil het bedrijf nog steeds de badkamer - weliswaar met de door Claudia zelf uitgezochte tegels - inbouwen. Na voor de rechter te zijn gesleept, heeft zij echter geen enkele behoefte meer om zaken te doen met Design Badkamers. Het bedrijf houdt voet bij stuk en geeft aan dat - in het uiterste geval - zij via de rechter zullen proberen toch toegang te krijgen tot Claudia haar woning om de badkamer in te bouwen. De advocaat geeft aan dat Design Badkamers graag nogmaals in gesprek wil met Claudia om tot een oplossing te komen. Voor Claudia is echter de enige oplossing de koop te ontbinden en met een ander bedrijf in zee gaan. Iets dat Design Badkamers, in ieder geval nu, niet wil toezeggen. En dus zal Claudia nog een aantal weken de onderhandelingen of eventueel een nieuwe rechtszaak moeten afwachten alvorens zij en haar dochter in haar nieuwe droomwoning kunnen intrekken. Schrijnend genoeg loopt deze Belbus dus niet af met een goede oplossing.
Heb jij ook de Belbus nodig? Mail je verhaal naar  belbus@vara.nl  of twitter  @kassa_vara .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

kiki1984
kiki19845 okt. 2017 - 13:51

AFRADER is een understatement. Ik zou zelfs nooit meer bij Badkamer Studio te Utrecht iets halen. Zelfde moederbedrijf... andere naam. Een grote investeringspartij heeft Design Badkamers overgenomen... TUURLIJK. Goed, hoe dan ook: ik krijg nog geld terug van Design Badkamers. Vermoed dat ik ernaar kan fluiten... maar voordat ik dat doe, ben ik benieuwd of iemand het uberhaupt is gelukt om met deze f*kkers weer in contact te komen. Badkamer Studio wijst naar Design Badkamers... Design Badkamers geeft geen gehoor. Een simpele zoektoch leidde ertoe dat [edit-redactie] (voormalig eigenaar van Design Badkamers) nu weer vrolijk onderdeel is van Eshape (moederbedrijf Badkamer Studio...)  Echt wat een ongelofelijke aanfluiting. Dat dit soort types zich opnieuw in mogen schrijven. Ik denk dat de Belbus weer een nieuw item kan maken...  Goed, mocht iemand contactgegevens hebben van de vrolijke types van Design Badkamers... kom maar door :) [edit] 

jordi de ridder
jordi de ridder9 sep. 2017 - 16:27

AFRADER. Mijn ervaring met dit bedrijf is zeer slecht. Vermeende trucs tijdens koopproces, levering en afhandeling vind ik niet professioneel. Klantenservice is aan een goede opschudding toe, en helaas worden toezeggingen na meermaals contact niet nagekomen.

1 Reactie
koertklomp
koertklomp13 sep. 2017 - 10:49

Ik heb een badkamer gekocht bij Design Badkamers Utrecht en een aanbetaling gedaan van 15% (ja heel dom!) Echter deze zaak is overgenomen door Badkamer Studio Utrecht. [edit redactie: adres verwijderd] Badkamer Studio blijkt te zijn opgericht vanwege met name de negatieve publiciteit nav dit Kassa item. Badkamer Studio doet expliciet geen montage meer.  Nu wil ik het bedrag van mijn aanbetaling terug maar niemand bij Badkamer Studio kan mij vertellen waar ik daarvoor moet zijn omdat de vorige eigenaar edit - redactie van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Saillant detail is dat zowel het moederbedrijf van Designbadkamers als van Badkamerstudio op het zelfde adres in Etten-Leur zijn gevestigd en dat de nieuwe bestuurder van Badkamerstudio de moeder van de bestuurder van edit - redactie is.  Ik kan in het insolventie register nog geen faillissement van Designbadkamers of verwante bedrijven vinden dus ik neem aan dat dat nog niet is aangevraagd / uitgesproken, hierdoor kan ik nog geen aanspraak maken of de CBW garantie. Graag kom ik in contact met mensen die ook op zoek zijn naar edit - redactie of tips hebben over hoe nu verder te handelen.

Kranen en zo
Kranen en zo26 apr. 2017 - 17:46

Ook wij hebben zeer negatieve ervaringen met Design Badkamers (vestiging Breda). Het moet verschrikkelijk zijn als je met een meervoudig gehandicapt kind in deze situatie wordt gebracht.  Waar is de menselijke maat en waar is het inlevings vermogen van deze badkamer leverancier. Wij hebben Design Badkamers  voor de rechter gedaagd nadat zij ons ook in een soortgelijke situatie hadden gebracht. De gerechtelijke procedure loopt nog en wij worden bijgestaan door een advocaat.. Potentiele kopers die dit lezen weten in ieder geval waar zij rekening mee moeten houden, mochten zij voornemens zijn met deze badkamer leverancier in zee te gaan. Claudia veel sterke en ik hoop dat je creatieve en doeltreffende oplossingen gaat vinden voor je kind.

1 Reactie
jordi de ridder
jordi de ridder9 sep. 2017 - 16:27

Helaas. 

hammond
hammond24 apr. 2017 - 14:10

Op de site van Design Badkamers Utrecht staat geen enkele goed recensie. De klanten geven 1 ster wat zeer slecht is.

maarten heest
maarten heest23 apr. 2017 - 16:27

En de link op de site van dit bedrijf naar de Algemene Voorwaarden doet het niet momenteel.

sultan
sultan23 apr. 2017 - 15:01

Hoe heette het bedrijf ook al weer? Design Badkamers Utrecht. Ik zal Design Badkamers Utrecht meteen op mijn persoonlijke zwarte lijst bijschrijven en m'n kinderen (Maarssen en Overvecht) direct waarschuwen voor Design Badkamers Utrecht.

sultan
sultan23 apr. 2017 - 14:56

Echt een bedrijf om in je vrienden- en kennissenkring aan te bevelen !! Zelden zoiets a-commercieels meegemaakt. Voor dit soort bedrijfjes is een klant die voor € 36.000 afneemt toch een klant om te koesteren? Maar ook al zou mevrouw maar voor € 360 afgenomen hebben, is het noch een schande hoe men haar behandelt. Belangrijkste stuk gereedschap bij het zakendoen is toch altijd de klant? Zonder klant geen omzet en zonder omzet geen winst !! Ben  77 en gepensioneerd zakenman in de bouwbranche en krijg kromme tenen van dit soort gedrag!

IDMB
IDMB23 apr. 2017 - 11:26

Ben benieuwd naar het eindresultaat, krijgen we dat t.z.t. ook te horen? Een klant die 36.000 euro wil betalen, daar ben je toch heel zuinig op?

e-mieltje
e-mieltje23 apr. 2017 - 11:10

Niet te geloven. Op deze wijze werkt een dergelijk bedrijf zich volledig uit de markt. Mensen in de omgeving van Utrecht weten in elk geval dat ze mogelijk elders beter geholpen worden. Goede zaak van Kassa overigens. Laat de belbus nog maar even rijden, de uitspraak in een eventuele rechtszaak is volgens mij voorspelbaar. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!