Bazen: sneller werk door soepeler ontslag
17-08-2012
• leestijd 2 minuten
Twee derde van de werkgevers verwacht sneller weer personeel in vaste dienst te nemen als ze weten dat ze werknemers ook weer makkelijker kunnen ontslaan. Van de bazen is 84 procent voor een versoepeling van het ontslagrecht.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 27.000 mensen, onder wie 755 werkgevers, dat televisieprogramma EenVandaag zaterdag naar buiten brengt. Aan het onderzoek hebben 10.000 werknemers meegedaan. Van hen is twee derde juist tegen versoepeling van het ontslagrecht.
Eenvoudig personeel ontslaan
In het Lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie afgesproken dat het eenvoudiger moet worden om personeel te ontslaan. Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit plan wel uitgewerkt, maar er nog geen wetsvoorstel van gemaakt wegens de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.
'Hire and fire'
Tijdens een hoorzitting in de Kamer over de uitwerking van Kamp heeft werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW al gezegd niet te verwachten dat door de versoepeling van het ontslagrecht werknemers lukraak op straat worden gezet. ,,Er komt hier geen 'hire and fire'-beleid. Dat past niet bij onze manier van denken'', aldus Wientjes. Maar PvdA, SP en PVV wijzen het plan van aanpak van Kamp af.
Slechte timing
Voorzitter Hans Biesheuvel van de organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen, MKB-Nederland, is ook voor versoepeling van het ontslagrecht, maar hij noemt de timing slecht. In een tijd van oplopende werkloosheid heeft het volgens hem niet het gewenste effect.
Kortere duur WW
Verder blijkt uit het EenVandaag-onderzoek dat 58 procent van alle ondervraagden tegen een kortere duur van de WW is. In het Lenteakkoord is ook afgesproken de Werkloosheidswet (WW) aan te passen. Hierdoor zouden werkgevers verantwoordelijk worden voor het eerste halfjaar van de WW in de hoop dat mensen na hun ontslag sneller aan ander werk worden geholpen. Van alle ondervraagden vindt 51 procent dit een goed idee. Van de werkgevers staat slechts 6 procent achter dit plan.
ANP