Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Basispakket mogelijk duurder vanwege FOX

27-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fox sports 930x520
De televisiekijker dreigt de dupe te worden van een keiharde machtsstrijd tussen FOX en de telecomaanbieders. Het Amerikaanse mediabedrijf wil dat de telecombedrijven Fox Sports 1 aan het basispakket toevoegen. Zij moeten daarvoor 2 euro per huishouden afdragen. FOX kan hiermee in één klap zijn verliezen goedmaken, meldt De Telegraaf.
Weigerachtige houding aanbieders
Verschillende telecomaanbieders weigeren dit echter, omdat de deal zou leiden tot prijsverhogingen van het basispakket voor alle abonnees. Dit omdat het standaardkanaal, Fox Sports 1, moet worden opgenomen in het basisaanbod van tv-zenders. Momenteel kijkt minder dan 10 procent van de Nederlanders naar Fox Sports middels een abonnement.
Rechter
De kwestie is zo hoog opgelopen dat KPN naar de rechter is gestapt. De telecomaanbieder wil de zes Fox Sports-zenders als betaald (plus)pakket blijven aanbieden. FOX weigert dit zolang KPN niet akkoord gaat met één ’gratis’ zender. Ook Tele2, Caiway en Delta hebben, net als KPN, contracten die per 1 augustus a.s. aflopen. De aanbieders dienen een klacht in bij de onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Vodafone wel akkoord
De enige aanbieder die, tot nu toe, wel in zee is gegaan met FOX Sports is Vodafone. Vanaf komende maand hebben Vodafone Thuis-abonnees (met tv) FOX Sports 1 Eredivisie in het basis zenderpakket. Als gevolg hiervan gaat de prijs van het basispakket bij Vodafone vanaf september omhoog . Kijkers met een FOX Sports-abonnement met alle voetbalkanalen gaan als gevolg van deal bij Vodafone maandelijks minder betalen.
Ziggo
Kabelaanbieder Ziggo is ook tegen de plannen van zender Fox Sports om telecomaanbieders te dwingen een van de sportzenders in het basispakket op te nemen. Ziggo's contract met Fox loopt nog enige jaren, maar toch neemt het kabelbedrijf nu al stelling tegen de druk vanuit Fox. "Nog afgezien van of het voor ons speelt of niet vinden we principieel dat 7 miljoen huishoudens niet de verliezen moeten opvangen van een organisatie als Fox Sports'', zei een woordvoerder van het kabelbedrijf. "Fox wil dit doordrukken, het is goed dat KPN een rechtszaak hierover aanspant.''
Onderzoek ACM
De ACM stelt een onderzoek in naar de voorwaarden die Fox Sports stelt in de nieuwe contracten. Omdat de voorwaarden voor KPN nu wezenlijk anders zouden worden dan die voor Ziggo zou er een ,,oneerlijk speelveld kunnen ontstaan'' tussen de verschillende telecomaanbieders, wat weer nadelig zou kunnen uitpakken voor de consument. ,,We hebben aan Fox gevraagd klanten hier niet de dupe van te laten worden'', aldus een woordvoerder van de toezichthouder. Bron: Telegraaf/Kassa/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (46)

blue star
blue star31 jul. 2016 - 12:36

Ik hoop dat Staatssecretaris Sander Dekker (Media) hierop  gaat verbieden,ik wil geen Fox Sports zender ,ik betaal voor wat ik wil en ik ben helemaal geen sport liefhebber op mijn Tv.  dus weg ermee !

tonenyvon
tonenyvon29 jul. 2016 - 16:19

(Vodafone wel akkoord De enige aanbieder die, tot nu toe, wel in zee is gegaan met FOX Sports is Vodafone. Vanaf komende maand hebben Vodafone Thuis-abonnees (met tv) FOX Sports 1 Eredivisie in het basis zenderpakket. Als gevolg hiervan gaat de prijs van het basispakket bij Vodafone vanaf september omhoog. Kijkers met een FOX Sports-abonnement met alle voetbalkanalen gaan als gevolg van deal bij Vodafone maandelijks minder betalen.) Oke wij kijken never nooit voetbal vind het al belachelijk dat alle programma's moeten wijken voor een EK waar we zelf niet eens aan meedoen maar goed dat is een ander verhaal... maar wij hebben bij Vodafone een abonnement van Ziggo van 15 euro per maand genomen om Formule 1 te kunnen kijken  dus met andere woorden de mensen met een Fox abonnement gaan minder betalen per maand en wij moeten dus EXTRA gaan betalen voor een zender waar we nooit naar kijken.... ik wil ook wel 12,50 minder betalen hoor!  Echt een belachelijke situatie en wat krijg je te horen als je contact opneemt? DAN GAAT U TOCH WEG! Sorry hoor maar dit gaat ons toch te ver .... maar wat een goeie tip van Vodafone ik  ben al aan het kijken naar een andere aanbieder ....  Hierbij roep ik ook alle telecom aanbieders op om massaal FOX te Boycotten en dit soort machtsspelletjes een halt toe te roepen!  

bassie16
bassie1629 jul. 2016 - 13:13

Ik ga toch echt niet opdraaien voor de verliezen van FOX sport. Het is toch van de zotte dat de kijker gedwongen wordt meer te betalen voor een zender waar al nauwelijks naar gekeken wordt. Verkoop de eredivisie maar weer aan de NOS.

sp29085
sp2908529 jul. 2016 - 12:39

Ik hoef geen FOX voetbalzender extra. Het blijkt dat het alleen maar is om de tekorten van FOX op te vangen. Er zijn maar 10% van de kijkers die zo'n zender in hun pakket er extra hebben bij genomen. Het is een betaalzender. Ik heb genoeg sport op mijn scherm. Hier heb ik geen behoefte aan. Dat er pakketten zijn kan ik mij indenken. Ik vind nu al dat ik teveel zenders in mijn pakket heb waar ik nooit naar kijk. Dus zoveel behoefte is er niet naar. Weg er mee

truusje24
truusje2429 jul. 2016 - 12:12

Ik kijk nooit sport. Moet ik dan verdorie, omdat zij dat willen, gaan betalen voor iets waar ik totaal niets mee heb? Weg er mee

1948 varakassa
1948 varakassa29 jul. 2016 - 11:55

weg met FOXsport (failliet verklaren) en weer gewoon bij de NOS.

1948 varakassa
1948 varakassa29 jul. 2016 - 11:53

Ik wil mijn eigen tvpakket samenstellen. Geen klein kind meer. Zij denken van wel.

Herman1960
Herman196028 jul. 2016 - 16:44

Ik kijk graag wedstrijden.Heb het +pakket van KPN.Daar zijn al zenders op verdwenen zomaar en geen vervanging.Dus ik zou zeggen FOX gratis erin.Maar kan mij voorstellen dat KPN nee zegt voor die 2 euro helemaal gelijk.FOX  draait verlies in Nederland en wil nu schijnbaar onder dwang leden werven.Vrije keus moet blijven.

caramia
caramia28 jul. 2016 - 0:46

Ik heb zelf Caiway en de abonnementskosten gaan ook al elke keer omhoog en dan komt dit er nog eens bovenop. Neem je een extra pakket omdat er enkele zenders niet in het basispakket zit, krijg je nog meer van die onnodige zenders erbij.Nee ben gekke Henkie nietMen moet zelf z'n zenders kunnen kiezen !!!!

blue star
blue star27 jul. 2016 - 22:33

Betalen voor de zender welke ons bevalt en dat zijn er echt niet veel,weg met alle andere welke ons niet interesserenen al zeker geen sport op mijn tv, daar beslis is zelf over !  

prawo
prawo27 jul. 2016 - 22:27

Het is onze nobele overheid dei alle pakketaanbieders oplegt tenminste een basispakket aan et bieden met een minimum aantal zenders. Waar een aantal zenders verplicht in zou moeten zitten. Zo komen RPL en consorten aan een groot deel van hun kijkers. Het wordt tijd dat iedere pakketaanbieder nog slechts verplicht wordt NPO 1-2-3 aan te bieden (en dan gratis) en dat iedereen verder zijn of haar eigen zenders er bij kan kiezen. Stop de koppelverkoop meer van publieke en commerciële zenders.

polleke1949
polleke194927 jul. 2016 - 22:05

IK WEIGER te betalen voor sportzenders.Ik beoefen sport i.p.v. kijken.FOX kan dus aan't gas wat mij betreft.

niek mulders
niek mulders27 jul. 2016 - 21:39

Ik zit echt niet te wachten op wat voor sportzender dan ook, en helemaal niet als er extra voor betaald moet worden.

hans515
hans51527 jul. 2016 - 14:43

En als ik nou helemaal geen sport wil?? Moet ik dan toch betalen voor iets dat ik niet hoef??

1 Reactie
anjo1313
anjo131329 jul. 2016 - 9:24

Ik kijk al jaren naar zenders die ik niet wil en die toch in het basispakket zitten: kinderzenders, SBS9, MTV, Humor TV etc. Ik zou graag een eigen pakket willen samenstellen.

theo1940
theo194027 jul. 2016 - 14:41

Ik vond het voetbal eredivisie altijd veel te duur, maar ik heb nu  begrepen dat er nu €1,50 per maand bij vodafoon voor betaalt moet worden. Overigens het moet er wel bij blijven want Fox heeft geld nodig.

TechTukker
TechTukker27 jul. 2016 - 14:37

Vraag aan de redactie: is dat 2 euro per maand of 2 euro per jaar? Maakt nogal een verschil... Dat ik het liefst alle sport (lees: wedstrijden in liegen en bedriegen, alsmede fysiek op de vuist gaan) van de buis zou willen weren staat hier los van.

elburgzuid
elburgzuid27 jul. 2016 - 14:36

Ik ben er helemaal klaar mee. Zit niet te wachten op eredivisie wedstrijden. Net zomin ik zit te wachten op Spaanse, Turkse, Arabische, Italiaans, en kinder tv zenders. Tijd dat de consument overal , bij elke aanbieder zelf zijn eigen pakket kan gaan samenstellen. zenders.Wie o wie - consumenten organisatie -  neemt het voortouw.

1 Reactie
polleke1949
polleke194927 jul. 2016 - 22:07

HELEMAAL mee eens, maar wanneer wordt de consument weer de baas over z'n eigen buis???????????????????

theo1940
theo194027 jul. 2016 - 14:33

Ik had altijd graag eredivisie willen hebben maar dat kan ik niet betalen, maar ik heb gelezen dat ik dan bij vodafoon €1.50 verhoging per maand moet betalen en ja dat wil ik dan wel. Naar een voetbalwedstrijd kan ik niet meer gaan. Maar nu rijst wel de vraag blijft het hier wel bij. 

marleenvanh
marleenvanh27 jul. 2016 - 14:26

Het is toch erg. Was zo blij met dat idee NPO 1,2,3 als basis en verder alles per zender zelf bijkiezen. Dit is potverdrie het tegenovergestelde. IK BEN TEGEN!

lisa123
lisa12327 jul. 2016 - 14:25

verbieden die handel!! er zijn veel mensen zoals ik die sport totaal niet interessant vinden en er geen minuut per jaar naar kijken en er dan voor betalen is je reinste onzin en schandalig.ze laten abonnees toch ook niet extra betalen omdat ze gek zijn op detectives?

zoom1
zoom127 jul. 2016 - 14:22

 Voor €2,-/maand extra de eredivsie live kunnen kijken, daar is niks mis mee. Nu betaal je er ruim 10x zoveel voor... Maar je krijgt maar één van de zenders, niet allemaal. Een abonnee kan kiezen welke wedstrijd hij/zij wil zien. Die betaalt dan ook nog steeds meer. Ben wel benieuwd of ik als Ziggo abonnee ook die € 2,- meer moet betalen, ondanks dat Ziggo zelf niets hoeft te betalen voor Fox Eredivisie in het basispakket, zoals hierboven staat. Mijn abonnement is zo al duur genoeg!

2 Reacties
polleke1949
polleke194927 jul. 2016 - 22:08

Betalen om te mogen KIJKEN is al bezopen genoeg.

geensaus
geensaus28 jul. 2016 - 14:12

Betalen voor iets wat je helemaal niet wilt, daar is alles mis mee. En dat Amerikanen dat durven eisen is echt bezopen. Ik heb niets te maken met die lui, dus ze blijven van mijn geld af.

chronisch zieke
chronisch zieke27 jul. 2016 - 14:21

Ik hoef geen FOX en wil zelfs helemaal geen foxsports!

Jeannetims
Jeannetims27 jul. 2016 - 13:38

Je zou bijna denken dat KPN en Vodafone onder één hoedje spelen, want klanten roepen hier 'dan ga ik weg bij KPN' . Ten eerste probeert KPN het juist tegen te houden en dan moet je wel naar Vodafone of Ziggo dus heeft Fox zijn zin :-) 

Beer48
Beer4827 jul. 2016 - 13:36

Chantage van de bovenste plank, bijna niemand is geïnteresseerd in Eredivisie voetbal als betaalproduct, en nu probeert Fox de verliezen bij de burger vandaan te halen die al HELEMAAL NIET geïnteresseerd zijn in Eredivisie voetbal  maar het wel in hun maag willen splitsen voor extra geld, SCHANDALIG!

Eusie
Eusie27 jul. 2016 - 13:24

Volhouden KPN, dat FOX zijn zaken niet op orde heeft hoeft niet ten koste te gaan van een abonnementsverhoging voor de burger.

1 Reactie
caramia
caramia28 jul. 2016 - 0:42

De abonnementskosten gaan ook al elke keer omhoog en dan komt dit er nog eens bovenop.Nee ben gekke Henkie niet

suus76
suus7627 jul. 2016 - 13:04

maak het abonnement nog duurder en je zult vele klanten kwijt raken kpn. Ik kijk geen sport en wil zeker niet extra betalen voor sport.

co co
co co27 jul. 2016 - 12:51

Wordt het niet eens een keer tijd, dat er bijvoorbeeld bij Telfort een aanvinksysteem komt, zodat de klant zelf kan bepalen, wanneer en hoe ze de zenders zelf willen indelen, dus niets betalen, voor zenders waar je geen interesse of voordeel van hebt. FBTO heeft dit namelijk ook, uiteraard voor de zorg onder andere, ideaal. Zelf je kosten in de hand hebben, daar ben ik zelf een groot voorstander van. Niets je laten opleggen, ze kunnen wel zoveel willen. Dit kan men niet van een burger eisen, rot toch op fox sport. 

andre vis
andre vis27 jul. 2016 - 12:29

Ik heb respect voor MIJN KPN, die aan hun relaties denken. Niet iedereen dient opgezadeld te worden met FOX voetbal. Ja ook ik ben een voetbal liefhebber maar wil kijken als IK dat zelf wil en moet niet opgedragen worden. Had FOX maar beter investeringen moeten doen en daar hoeven wij Nederlanders NIET voor op te draaien. En vodafone, lekker je zo gaan verschuilen achter Fox. Verplicht lidmaatschap gaat ( is de schatting voor 2016-2017) + € 2,00 kosten , maar als je bij vodafone FOX pakket heb genomen mag je wat minder gaan betalen. Weer worden wij Nederlanders genaaid door grijpgrage buitenlandse handen. SUCCES KPN. 

jantom
jantom27 jul. 2016 - 12:27

ik kijk nooit naar sport en wens er ook niet voor te gaan betalen omdat er voor mij (en vele anderen die geen sport willen zien) geen baten zijn. Fox is een agressief commercieel bedrijf uit USA en daar wil ik uit principe al niets mee van doen te hebben.

willem333
willem33327 jul. 2016 - 12:12

Weer een nieuwe vorm van graaien.Maken zelf de verliezen en krijgen zelf geen vermindering van salaris., eerder meer.Blunderen en anderen er voor laten opdraaien.Ik heb geen behoefte aan sport, als ik iets met sport wil sport ik zelf.

lucyl
lucyl27 jul. 2016 - 12:09

Begint het hier ook al? Pak die TOP salarissen eens aan i p v alles bij de burgers te halen dan zullen de winsten ook hoger zijn,alles word je maar door de strot geduwd.

avangestel
avangestel27 jul. 2016 - 12:08

Wij kijken geen sport, wat moeten we dan met een sportzender waar we extra voor moeten betalen? weg er mee, de problemen van VOX zijn niet mijn problemen.

audb
audb27 jul. 2016 - 12:05

Als ik er voor moet gaan betalen dan moet het ook zo zijn dat ik dat mag gaan weigeren. Ik kijk geen sport en er zijn ook genoeg zenders die van mij direct uit een pakket mogen zoals turkse, fasion en andere achterlijke zenders waar echt alleen mensen met een iq van een baviaan naar kijken (o.a. kook  tv) du smag ik hopen dat er een wet komt die daar voor gaat zorgen. Ook de mediaraad meteen op heven en dan al helemaal die gast wie bepaald wat wij op de nederlandse zenders moeten gaan zien.

Helma53
Helma5327 jul. 2016 - 12:02

Ik wil helemaal geen fox sport in mijn basispakket en ik vind het een inbreuk op mijn keuzevrijheid als een producent van programma's mij dwingt via hun agressieve onderhandelstijl (en alleen om meer geld te verdienen) hiervoor te betalen, terwijl ik het product niet gebruik. Wellicht is het een idee voor providers dat abonnees hun basispakket gewoon zelf samenstellen door zenders aan/uit te vinken en dat een basispakket een soort van limietbedrag is voor de hoeveelheid zenders die je kunt kiezen. Dan kan ik als abonnee gewoon de inhoud van mijn eigen portemonnee laten bepalen wat ik doe.

Pierre M.
Pierre M.27 jul. 2016 - 12:00

Als wij als Tv-kijker voor iedere zender of organisatie moeten gaan bijdragen in hun verlies, veroorzaakt door o.a. veel te hoge salaris- en overheadkosten, dan is het einde zoek. We moeten heel snel het enige goede voorstel van Dekker snel invoeren, iedere kijker bepaalt zelf welke zender(s) hij wil zien. Ik zit niet te wachten op al die overbetaalde tattoos met baard en hanenkam en evenmin op al die zogenaamde BN'ers. Laat ze maar echt werken voor hun inkomen. Moet de rest van Nederland ook.

1 Reactie
Johkwe
Johkwe27 jul. 2016 - 12:25

Precies Pierre en volkszangers,soapies enz. kunnen ineens presenteren.Van sommige kan ik de smoel niet meer zien en kijk ook niet naar hun programma's

latb
latb27 jul. 2016 - 11:59

Dus als Fox geld tekort komt dan gaat het ten koste van de burger!Schande Fox gaat je huiswerk overnieuw doen en schroef de salarissen van verslaggevers OMLAAG.

Mauritia
Mauritia27 jul. 2016 - 11:57

we betalen al genoeg en FOX sportzenders voegen voor mij niets toe

pk49
pk4927 jul. 2016 - 11:57

is niet al genoeg sport op tv en radio ? We worden ermee doodgegooid en mijn verzadigingspunt is allang gepasseerd. Dus géén sportzenders erbij aub!!

vergeetet
vergeetet27 jul. 2016 - 11:56

Voor mij ook geen cent waard!

hetklopt
hetklopt27 jul. 2016 - 11:48

Ik heb geen enkele behoefte aan FOX-Sportszenders en dus ook geen zin daar ook maar één cent voor te betalen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!