Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken zien vraag naar hypotheken toenemen

20-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-stijging_02.jpg
Nederlandse banken hebben de vraag naar woninghypotheken vorig kwartaal voor het eerst in jaren weer zien toenemen en verwachten dat die trend de komende maanden doorzet. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.
Ommekeer
Vorig kwartaal waren er voor het eerst in bijna 8 jaar meer banken die de vraag naar hypotheken zagen stijgen dan banken die een daling waarnamen. Die ommekeer wordt door de hypotheekverstrekkers vooral toegeschreven aan de betere vooruitzichten op de woningmarkt. Sommige banken werden iets soepeler bij het lenen van geld voor de aankoop van een huis, maar de meeste instellingen hielden de acceptatiecriteria ongewijzigd.
Ongeveer de helft van de banken verwacht dat de vraag naar hypotheken dit kwartaal verder toeneemt. De criteria voor het verstrekken van een hypotheek worden daarbij naar verwachting niet verder verscherpt, maar een versoepeling zit er volgens DNB ook nog niet in.
Bedrijfskredieten
Banken zagen vorig kwartaal per saldo ook een grotere vraag naar bedrijfskredieten. Het midden- en kleinbedrijf vroeg nog altijd om minder leningen dan voorheen, maar de krimp was daar kleiner dan in de voorgaande kwartalen. Voor dit kwartaal wordt een stabiele vraag naar bedrijfskredieten verwacht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!