Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken zetten nieuwe geldstortautomaten in om vele plofkraken

08-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
vaste lasten kosten geld euro 1127

Banken zetten alle ruim 500 geldstortautomaten met sealbag in op advies van de politie naar aanleiding van een nieuwe vorm van plofkraak eerder deze week. In deze automaten met sealbag kunnen ondernemer contant geld in speciale zakken storten.

Bij de nieuwe plofkraakvariant kunnen er niet-ontplofte explosieven achterblijven, wat volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gevaarlijk is voor gebruikers van de apparaten en voorbijgangers. Aanleiding was de nieuwe plofkraak in Enkhuizen, waarbij er sprake was van flinke schade.

Nu deze automaten voorlopig dicht zijn, worden ondernemers die nog geld willen storten doorverwezen naar de geldstortautomaten die over het algemeen in bankkantoren zelf staan. Daar kunnen losse muntjes en biljetten in worden gestopt. Naar schatting zijn het er opgeteld meer dan duizend. Ondernemers kunnen ook gebruikmaken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. En de banken benadrukken dat ze zelf werken aan oplossing die het aantal afstortmogelijkheden op korte termijn kan vergroten.

Plofkraken al langer een probleem

Plofkraken vormen al langer een probleem. Eerst waren vooral geldautomaten doelwit, maar criminelen richten zich nu vaker op sealbagautomaten, omdat geldautomaten beter worden beveiligd en 's nachts afgesloten zijn. Daarom zagen de banken zich in april al gedwongen om honderden sealbagautomaten te sluiten. Toen bleef er nog steeds een hele voorraad in gebruik, met beperkte openingstijden.

Nieuwe geldstortautomaten tijdelijke maatregeling

Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen tijdelijk zijn. De banken hopen de automaten zo snel mogelijk weer open te kunnen doen. Maar dan moet er wel een manier zijn gevonden om plofkraken zoveel mogelijk te voorkomen. Achter de schermen wordt al een tijd gewerkt aan een alternatieve oplossing om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Maar die oplossing werkt waarschijnlijk alleen voor geldautomaten. Voor de sealbagautomaten moet iets anders worden bedacht, aldus een woordvoerder van de NVB. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!