Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken werken aan realtimebetalingsverkeer

23-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_905caf.jpg
Banken werken aan een plan om binnen vier jaar 'realtime' betalingsverkeer mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat betalingen straks binnen vijf seconden op de rekening kunnen worden bijgeboekt. Transacties kunnen dan 24 uur per dag onmiddellijk worden verwerkt, ook in het weekend en op feestdagen.
Het plan is deze week gepresenteerd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), meldde De Nederlandsche Bank vrijdag. Daarbij zaten partijen als de Consumentenbond, seniorenorganisatie ANBO en Detailhandel Nederland aan tafel.
Controle
Bij het sneller verwerken van al onze overboekingen en aankopen in de winkel en op internet komt heel wat kijken. Nu is het nog zo dat betalingen binnen een werkdag op de rekening van de ontvanger moeten staan. Vaak gebeurt dit al dezelfde dag. Maar in het weekend blijven de transacties even op de plank liggen, omdat het huidige systeem door mensen gecontroleerd wordt en die werken op zaterdag en zondag niet.
Primeur
Nederland is het eerste euroland waar duidelijke stappen ondernomen worden naar realtimebetalingsverkeer. De banken trekken komende zes maanden uit om hun voornemen tot in detail uit te werken.
Kosten
Bij het MOB deze week beloofden de banken ook om hun officiële omrekentool voor de langere IBAN-bankrekeningnummers weer online te zetten. Eerder konden consumenten op de gezamenlijke website OveropIBAN.nl al een hulpmiddel vinden waarmee zij een oud bankrekeningnummer konden omrekenen, maar daar zijn de banken begin april mee gestopt vanwege de hoge kosten. Het is nog niet duidelijk wanneer de tool precies weer online komt.
Omrekentools
Veel consumenten hebben nog altijd moeite met het vinden van de juiste IBAN. Er zijn veel niet-officiële omrekentools te vinden op internet, maar dat zijn soms frauduleuze sites die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in de plaats van het gevraagde IBAN-nummer. De Betaalvereniging Nederland deed hierover onlangs nog een waarschuwing de deur uit.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!