Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken werken aan erfpachtprobleem

06-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdam3.jpg
Banken, erfpachters en andere partijen hebben belangrijke vervolgstappen gezet om het probleem rond particuliere erfpacht op te lossen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag bekendgemaakt.
,,De banken hebben criteria opgesteld voor erfpachtovereenkomsten die door partijen gezamenlijk verder uitgewerkt zullen worden. Uiteindelijk gaat het erom dat alle partijen deze criteria ondersteunen'', aldus de NVB. De afspraken moeten kopers en verkopers van huizen op erfpacht duidelijkheid verschaffen over de ,,deugdelijkheid en financierbaarheid'' van erfpachtovereenkomsten.
Partijen gaan volgens de NVB ook de mogelijkheden voor modelcontracten en een keurmerk voor erfpachtovereenkomsten nader uitwerken.
Banken zijn terughoudend om hypotheken te verstrekken aan eigenaren met een woning op particuliere erfpacht. Volgens de sector komt dat door onduidelijkheid over de voorwaarden en de toekomstige hoogte van de erfpacht. In Nederland staan tienduizenden woningen op grond van kerken, universiteiten, Staatsbosbeheer, boeren en andere particulieren. Sinds begin vorig jaar weigeren banken om nieuwe hypotheken te verstrekken op dergelijke woningen. Hierdoor zijn deze huizen praktisch onverkoopbaar.
De Vereniging Eigen Huis ,,blijft stellig van mening dat banken hun huidige klanten niet langer in de steek kunnen laten en zeker niet in problemen mogen brengen zoals dat nu sinds ruim een jaar gebeurt.'' Banken kunnen volgens de vereniging woningbezitters die hun huis in de verkoop zetten helpen door een verklaring van erfpachtacceptatie af te geven. Daarin staat dat een koper geen probleem met een hypotheek zal ondervinden doordat de woning op particuliere erfpachtgrond staat.
Bron: ANP

Meer over:

erfpacht, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!