Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Banken onthullen eerste geldmaat

12 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuut
geldautomaat pinnen geldmaat 930 520
ABN AMRO, ING en de Rabobank hebben de eerste uniforme geldautomaat onthuld, die geldmaat heet. De onthulling in Soest was het startschot voor de stapsgewijze invoering van de knalgele automaten in heel Nederland.
De drie grootbanken kondigden vorig jaar al aan hun eigen automaten te vervangen met één uniforme variant, die wordt beheerd door de organisatie Geldmaat. Door afnemend gebruik van contant geld wordt de toelevering van geldautomaten relatief duurder. Een efficiëntere inrichting van het netwerk van automaten moet contant geldverkeer betaalbaar houden.

Boventallige geldautomaten

Onder Geldmaat worden daarom 'boventallige' geldautomaten weggehaald. Dat zijn bijvoorbeeld automaten die in stadscentra vlak bij exemplaren van een concurrent staan. Naast dit "ontdubbelen" worden ook op nieuwe locaties geldautomaten geplaatst.
Geldmaat is het voormalige Geldservice Nederland. Dat samenwerkingsverband van ING, ABN AMRO en Rabobank beheert en onderhoudt sinds 2011 de geldautomaten van de banken. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's