Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Banken maken belastingontwijking mogelijk'

03-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_munten_36.jpg
Veel Nederlandse banken zijn actief in belastingparadijzen en zijn mogelijk betrokken bij internationale belastingontwijking. Dat blijkt uit een rapport dat is opgesteld in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV en Amnesty International.
Onderzoek
In het onderzoek komen de activiteiten aan bod van verscheidene banken in onder meer Luxemburg, de Kaaimaneilanden, Curaçao, Bermuda, de Kanaaleilanden, Ierland en Zwitserland. Daarbij blijkt volgens de onderzoekers dat er ,,veel vraagtekens te plaatsen zijn'' bij de rol die Aegon, Delta Lloyd, Rabobank, ABN Amro, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot daar spelen.
Banken niet transparant
De betrokken banken zijn volgens de Eerlijke Bankwijzer niet transparant over hun activiteiten in die gebieden, waardoor ze de verdenking op zich zouden laden betrokken te zijn bij belastingontwijking.
'Reëel risico'
Zo bestaat er een ,,reëel risico'' dat ABN Amro en Van Lanschot het voor particuliere klanten mogelijk maken belasting te ontwijken door bankdiensten aan te bieden vanuit Jersey, Luxemburg of Zwitserland. Verscheidene banken, zoals Rabobank, bieden ook financiering aan bedrijven via dochterondernemingen en samenwerkingsverbanden in belastingparadijzen. Daarnaast zijn sommige instellingen niet open over de belasting die hun eigen vestigingen in onder meer Bermuda en Curaçao betalen.
Bij drie banken geen belastingontwijking mogelijk
Bij ASN Bank, SNS en Triodos zijn volgens het onderzoek overigens geen aanwijzingen gevonden dat ze belastingontwijking mogelijk maken. ANP Lees hier  meer over het onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!