Kassa

Banken hanteren hoge rentes bij rood staan

22-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
spaarrente.jpg
Deze week was er veel ophef over het nieuws dat per 1 december rood staan vanaf €250,- bij het Bureau Kredietregistratie wordt geregistreerd. Dat kan ertoe leiden dat je onder andere minder hypotheek krijgt. Veel mensen realiseerden zich helemaal niet dat ze daar al geregistreerd staan als ze €500,- of meer rood kunnen staan op hun betaalrekening. Maar wat veel mensen ook niet weten is dat je een torenhoge rente moet betalen als je rood staat.
De rentes bij rood staan
Wij zetten op een rijtje welke rente je betaalt als je rood staat bij je bank.
9%
11% (eerste 3 dagen betaal je geen rente)
12%
12,9%
13,7% tot €2500 (daarboven 10,2% tot 11,7%)
13,9%
Klik op de naam van de bank voor meer informatie.
Reactie
Als je zo nu en dan rood staat, gaat het natuurlijk niet om hoge bedragen. Maar er zijn veel mensen die structureel rood staan op hun betaalrekening. En dan kan het aardig oplopen als je 13,9% betaalt! Eric Smit is hoofdredacteur van het financiële platform Follow The Money . Hij vindt de rentes ook erg hoog. Terwijl de spaarrente steeds lager wordt, blijven de banken die hoge rentes rekenen, en verdienen daar fors aan. Smit noemt het onredelijk, vooral omdat mensen het niet door hebben.
Lees hier de reactie van de Nederlandse Vereniging van Banken op de hoge rentes.
De grote getallen
Uit een onderzoek gedaan in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt in 2014, blijkt dat we in 2013 met zijn allen gemiddeld 2 miljard rood stonden. Bij een rentepercentage van 13% levert die roodstand de banken dan 260 miljoen euro op. En dat is niet mis…
Smit benadrukt dat rood staan op je betaalrekening ook een mooi verdienmodel is voor de banken.
Rood staan uitzetten!
Bij alle banken kun je regelen dat je niet rood kunt staan. Dan voorkom je hoge rentes en een registratie bij het BKR. De keerzijde is wel dat je soms niet kunt pinnen. Ook kun je bij een aantal banken een alert instellen. Dan word je gewaarschuwd als je rood staat.
En sta je structureel rood, dan is het misschien goed om dat op te lossen. Op de website van het Nibud vind je nadere informatie.
Interbank en wurgrentes
Aan wurgrentes op kredieten besteedden we onlangs uitgebreid aandacht in Kassa. Toen ging het over Interbank. Dankzij de bemoeienis van Kassa en Stichting Geldbelangen worden die hoge wurgrentes van klanten nu verlaagd. Lees hier het artikel terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

gewicht
gewicht23 okt. 2016 - 19:11

En de AFM ?    Die stond er bij en keek er naar !

lopaka
lopaka23 okt. 2016 - 14:40

:"Banken en verzekeraars zijn de grootste dieven en oplichters op deze aarde"Het bewijs is weer geleverd als je spaart dan krijg je 0.5% als je rood staat betaal je 13%

1 Reactie
joep moerlemans
joep moerlemans1 mei 2017 - 12:15

ja lopaka en de politiek ondersteund dat, want vele van hun zitten in het comisariaat als extra baanik betaalde voor een vermelding in de verzekerings polis van de scooter dat als vaste bereidster mijn 43 jarige dochter zou optreden € 21,45 voor een regel dat is puur zakken vullen in het land van top zakkenvullers

tijger1
tijger123 okt. 2016 - 11:53

@ruud. Dat is toch simpel? Niet op afbetaling kopen. En ook niet op krediet via uw creditcard. Dan betaalt u NUL procent rente.

1 Reactie
joep moerlemans
joep moerlemans1 mei 2017 - 12:11

tijger 1 je moet iedereen zijn gang laten gaan dat is beter voor de economie

Ruzo
Ruzo23 okt. 2016 - 10:59

Nog steeds erg hoge rentes. Wehkamp,creditcard. Wat kan ik er aan doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!