Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken hanteren hoge rentes bij rood staan

22-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
spaarrente.jpg
Deze week was er veel ophef over het nieuws dat per 1 december rood staan vanaf €250,- bij het Bureau Kredietregistratie wordt geregistreerd. Dat kan ertoe leiden dat je onder andere minder hypotheek krijgt. Veel mensen realiseerden zich helemaal niet dat ze daar al geregistreerd staan als ze €500,- of meer rood kunnen staan op hun betaalrekening. Maar wat veel mensen ook niet weten is dat je een torenhoge rente moet betalen als je rood staat.
De rentes bij rood staan
Wij zetten op een rijtje welke rente je betaalt als je rood staat bij je bank.
9%
11% (eerste 3 dagen betaal je geen rente)
12%
12,9%
13,7% tot €2500 (daarboven 10,2% tot 11,7%)
13,9%
Klik op de naam van de bank voor meer informatie.
Reactie
Als je zo nu en dan rood staat, gaat het natuurlijk niet om hoge bedragen. Maar er zijn veel mensen die structureel rood staan op hun betaalrekening. En dan kan het aardig oplopen als je 13,9% betaalt! Eric Smit is hoofdredacteur van het financiële platform Follow The Money . Hij vindt de rentes ook erg hoog. Terwijl de spaarrente steeds lager wordt, blijven de banken die hoge rentes rekenen, en verdienen daar fors aan. Smit noemt het onredelijk, vooral omdat mensen het niet door hebben.
Lees hier de reactie van de Nederlandse Vereniging van Banken op de hoge rentes.
De grote getallen
Uit een onderzoek gedaan in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt in 2014, blijkt dat we in 2013 met zijn allen gemiddeld 2 miljard rood stonden. Bij een rentepercentage van 13% levert die roodstand de banken dan 260 miljoen euro op. En dat is niet mis…
Smit benadrukt dat rood staan op je betaalrekening ook een mooi verdienmodel is voor de banken.
Rood staan uitzetten!
Bij alle banken kun je regelen dat je niet rood kunt staan. Dan voorkom je hoge rentes en een registratie bij het BKR. De keerzijde is wel dat je soms niet kunt pinnen. Ook kun je bij een aantal banken een alert instellen. Dan word je gewaarschuwd als je rood staat.
En sta je structureel rood, dan is het misschien goed om dat op te lossen. Op de website van het Nibud vind je nadere informatie.
Interbank en wurgrentes
Aan wurgrentes op kredieten besteedden we onlangs uitgebreid aandacht in Kassa. Toen ging het over Interbank. Dankzij de bemoeienis van Kassa en Stichting Geldbelangen worden die hoge wurgrentes van klanten nu verlaagd. Lees hier het artikel terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!