Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken hanteren geen negatieve spaarrente meer

11-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
912 keer bekeken
  •  
Geld bank 1127

Alle Nederlandse banken die nog een negatieve rente rekenden voor spaarders met meer dan 100.000 euro spaargeld, hebben die negatieve rente per deze maand afgeschaft. De Volksbank (ASN, RegioBank en SNS), ING en ABN AMRO hadden dit al aangekondigd, maar ook Triodos Bank heeft besloten geen negatieve rente meer te rekenen. 

Na de forse renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) in juli en september is het volgens Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen, heel logisch dat spaarders geen negatieve rente meer betalen. 

Geen negatieve rente meer voor banken

“Tot juli betaalden banken zelf nog een negatieve rente van 0,5 procent voor spaargeld dat ze onderbrachten bij de ECB. Dit betekende dat spaargeld stallen de banken geld kostte. Dat rekenden ze door aan grote spaarders.”

In juli ging die rente echter naar 0 procent, en banken krijgen nu zelfs 0,75 procent rente als ze geld op de rekening bij de ECB zetten. “Dus dan kunnen de banken natuurlijk ook geen negatieve rentes meer vragen aan hun spaarders.”

Liever meer rente voor ‘kleine’ spaarder

Toch had Bulthuis liever gezien dat de grote banken eerst de kleinere spaarders meer rente gaven. Bij alle grote banken krijgen spaarders nu nog maar 0 tot 0,01 procent rente op hun spaargeld. Daar is ondanks de renteverhogingen van de ECB niets aan veranderd. 

“Voldoende sparen voor een financiële buffer is al moeilijk en zal met de hoge inflatie en energierekeningen de komende tijd voor veel huishoudens alleen maar moeilijker worden. Het siert de banken dan natuurlijk als ze de mensen die hun best doen om toch nog wat spaargeld aan te houden belonen met een iets hogere spaarrente.”

Steeds meer banken verhogen de rente

Maar er zijn er wel andere banken die de spaarrentes verhogen. Sinds de renteverhoging in juli hebben 15 spaarbanken één of meerdere keren de rentes op hun spaarrekeningen verhoogd. Dit zijn voornamelijk de wat kleinere banken zoals LeasePlan Bank, NIBC Direct en Anadolubank. 

“De hoogste rente op een spaarrekening steeg sinds juli van 0,35 naar 0,65 procent”, zegt Bulthuis. Er is dus weer wat keuzemogelijkheid ontstaan voor de spaarder.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!