Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Banken gaan inloggen via iDIN vermarkten

11-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laptop online webshop internet 930 520
Inloggen bij webwinkels of op andere sites kan binnenkort mogelijk ook met je bankgegevens. Banken gaan hun nieuwe identificatie- en inlogdienst iDIN nu ook commercieel vermarkten, zo is vrijdag door de Betaalvereniging Nederland bekendgemaakt.
Identiteitscheck
iDIN is een soort iDEAL, maar dan voor het verifiëren van persoonsgegevens. Je logt in met de vertrouwde inlogmiddelen van je bank die vervolgens aan de betreffende organisatie bevestigt wie je bent. De banken kunnen dat omdat ze de identiteit van iedere klant altijd grondig moeten checken wanneer die een bankrekening opent.
Geen toegang
De banken verstrekken dan gegevens als iemands naam, adres, leeftijd of geslacht. Deelnemende organisaties krijgen geen toegang tot financiële gegevens van bankklanten. Het is ook niet mogelijk om met de tool te betalen.
Veel vraag
Directeur van de Betaalvereniging Piet Mallekoote denkt dat er veel vraag is naar de tool, bijvoorbeeld bij verzekeraars en zorg- en overheidsinstellingen. Bij de overheid zou iDIN dan een alternatief voor DigiD kunnen worden.
Getest
Sinds begin dit jaar is het hele systeem al uitgebreid getest, onder meer bij de Belastingdienst, hypotheekverstrekker Florius, zorgverzekeraar ONVZ en telecomaanbieder Youfone. Bedrijven en instellingen die interesse hebben in iDIN kunnen hiervoor een contract afsluiten bij een van de grootbanken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

marty
marty12 nov. 2016 - 0:23

Dat kunnen ze wel vergeten, werk ik absoluut aan mee.

jovo
jovo11 nov. 2016 - 19:24

Strak plan van deze banken. Dit gaat de webshop en dus de klant 1 a 2,5% kosten Dit is op jaar basis zeker meer dan 0,4 miljard in nederland En de verkregen gegevens worden natuurlijk ook verkocht Dit levert nog eens 0,4 miljard op De aandeelhouders en bestuursleden van deze banken kunnen ieder jaar ruim 0,8 miljard extra  verdelen. commentaar verder overbodig 

buijtwin
buijtwin11 nov. 2016 - 16:47

Ik zal er geen gebruik van maken. Je BSN numer wordt namelijk ook doorgegeven volgens mijn SNS-bank. Daar hebben bedrijven en andere rekeninghouders niks mee te maken. Als bedrijven om een copy van mijn Identiteikaart willen streep ik altijd mijn BSN nummer door.

kaartendraak
kaartendraak11 nov. 2016 - 13:40

Zeker weten pk49. Als ik iets koop bij een webwinkel hebben ze mijn adres al, dat hoeft mijn bank toch echt niet nog eens door te geven, daar beslis ik zelf wel over. Ik mag enorm enorm en enorm hopen dat webwinkels ons toch de keuze gaat laten en het niet aan de machtswellustige banken over gaan laten.

pk49
pk4911 nov. 2016 - 13:29

ojee, en alweer gaat een stukje van onze privacy verloren. En aangezien banken zich ermee beighouden gaat het ons vast geld kosten. Rechtstreeks of indirect......

1 Reactie
JanUitDeventer
JanUitDeventer11 nov. 2016 - 14:33

Was al in het nieuws, kosten worden doorberekend aan de klant. Dus geen gebruik van maken!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!