Kassa

Banken gaan gegevens online oplichters doorgeven aan slachtoffers

  •  
02-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
phishing fraude 1127
Wie online is opgelicht kan gaan proberen om geld terug te vorderen bij de daders. Banken gaan de naam en het adres van internetoplichters doorgeven aan slachtoffers, mits zij daarom vragen.
De gegevens worden niet zomaar gedeeld. Een harde voorwaarde is dat gedupeerden eerst aangifte hebben gedaan. Daarnaast zullen banken eerst zelf vragen aan de fraudeur om het geld terug te storten. Daarvoor krijgt die persoon drie weken de tijd.

Koerswijziging

Banken besloten vorig jaar om onder voorwaarden personalia wel te gaan verstrekken. Dat gebeurde na een gesprek met minister Ferd Grapperhaus van Justitie. To nu toe stonden veel gedupeerden van bijvoorbeeld Marktplaats-fraude machteloos. Banken verstrekten vanwege de privacy geen persoonsgegevens. Bij de politie ontbreekt het veelal aan mankracht om dit soort 'kleine criminaliteit' aan te pakken. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz2 feb. 2021 - 19:58

Nu nog alle dropshitters, want als bedrijf moet je toch je gegevens openbaar beschikbaar hebben? waarom zouden deze nog wel onder de noemer ACM veilig mogen blijven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!