Kassa

'Banken doen te weinig tegen rood staan'

  •  
12-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_blut_koopkracht_06.jpeg
Veel consumenten staan voor een te hoog bedrag rood bij hun banken. Banken doen te weinig om dit probleem terug te dringen. De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) heeft dat donderdag gezegd.
Gemiddelde
Zij wijst op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat de gemiddelde roodstand 3800 euro per maand is. Het modale netto inkomen bedraagt 1800 euro per maand. De afgelopen 5 jaar is de schuld door rood staan opgelopen van 7,8 tot 10,1 miljard euro. Dat is een stijging van 29,5 procent.
Besef
Veel mensen beseffen niet dat zij hoge rentes betalen (tot 15 procent) als ze rood staan, aldus de NVF. Zij pleit voor een limiet op rood staan die gelijk is aan het maandelijkse inkomen.
Alternatieven
De organisatie wijst erop dat er alternatieve financieringsmogelijkheden zijn voor structurele roodstand, met lagere rentes. Daarnaast kunnen leningen worden afgesloten waarbij rekening wordt gehouden met het bestedingsdoel en de persoonlijke achtergrond van de klant. Daarmee wordt structurele roodstand voorkomen en kunnen schulden worden teruggedrongen.
ANP, nu.nl

Meer over:

banken, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!