Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Banaan in gevaar door beestjes en schimmel'

17-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
bananen.jpg
De productie van bananen in de wereld is in gevaar door plagen van ongedierte en schimmelinfecties. Daarvoor waarschuwen wetenschappers maandag in de Britse krant The Independent. In Costa Rica, een van de belangrijkste bananenproducerende landen, heeft de regering de situatie tot nationale ramp uitgeroepen nadat ongedierte een vijfde van de oogst had verwoest.
Opwarming
Volgens een wetenschapper van een landbouwonderzoeksbureau in het land heeft de bananenoogst zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde, die ervoor zorgt dat er flink meer insecten zijn die plagen kunnen veroorzaken. De beestjes verzwakken de planten en veroorzaken vlekken op het fruit, waardoor hele partijen worden afgewezen.
Schimmel
Een wetenschappelijk rapport uit de Verenigde Staten waarschuwt juist voor een banaanetende schimmel die momenteel bananenplantages in de hele wereld bedreigt. Eerder werd nog gedacht dat de schimmel alleen in delen van Azië en Australië voorkwam, maar nu is die ook aangetroffen in Jordanië en Mozambique.
"Ongelofelijk bezorgd"
De Nederlander Gert Kema van de universiteit van Wageningen onderzocht de schimmel. ,,Ik ben ongelofelijk bezorgd. Het zou me niet verbazen als hij binnenkort in Latijns-Amerika opduikt.''
De productie van bananen in Latijns-Amerika en de Caraïben is goed voor 80 procent van de wereldproductie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!