Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bakkers, supermarkten en restaurants niet goed in vermelden allergenen

25-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
640 keer bekeken
  •  
vriezer diepvries eten bewaren koelkast 1127

Welke allergenen zijn er in voedsel of in een gerecht verwerkt? Veel bakkers, supermarkten en restaurants informeren klanten hier niet goed over, rapporteert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De toezichthouder heeft in 2021 onderzoek gedaan naar de vermelding van allergenen onder ruim 5.000 bedrijven. De NVWA deelde vanwege overtredingen op dit gebied 3.399 waarschuwingen uit en legde 591 boetes van 525 euro op.

Allergenen zoals schaaldieren, noten en gluten zijn stoffen in levensmiddelen waarvan mensen ernstig ziek kunnen worden of een allergische reactie kunnen krijgen. Ondernemers zijn verplicht veertien allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel.

Na waarschuwing volgt boete

Van de gecontroleerde 3196 horecabedrijven zoals restaurants, hotels en cafetaria's voldeden 2.088 niet aan de eisen. Bij de ambachtelijke bedrijven zoals bakkers, ijssalons en slagers gingen 977 van de 1.910 gecontroleerde bedrijven in de fout. In de retail, zoals bijvoorbeeld supermarkten, ging het 191 van de 471 bedrijven.

Sinds vorig jaar is controle op allergeneninformatie, naast het toezicht op onder meer hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Bij een tekortkoming volgt een waarschuwing. Blijft de onderneming in de fout gaan, dan volgt een boete en moet alsnog ervoor worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld. ANP/NVWA

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Dave lubeck
Dave lubeck26 mei 2022 - 12:43

Wat erg is dit !! En dan bedoel ik waarom mensen zelf niet verstandig kunnen zijn om te zien wat ze vreten . Moet dan alles voor en uitgekauwd worden !!!! Wat een onderwerp !!!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe26 mei 2022 - 16:07

U snapt er niks van. Mensen kunnen ernstig ziek worden van ingrediënten die niet vermeld worden. Ze kunnen er niks aan doen dus. Is uw toetsenbord wel in orde? De uitroeptekentoets lijkt defect.

borg queen
borg queen25 mei 2022 - 13:46

Daarom gaan wij niet uit eten. Je bent je leven niet zeker. Zowel mijn man als ik hebben diverse voedselallergieen/intoleranties. We maken dus ons eigen eten en als we ergens naar toe aan, nemen we dat ook mee.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!