Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Bakken en braden van eten zorgt voor fijnstofpiek in 1 op 7 huizen

21 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
kook koken fornuis 930

In veel Nederlandse woningen is 's avonds de luchtkwaliteit slecht door fijnstof dat vrijkomt tijdens het bakken of braden van eten. Verder is het branden van kaarsen een flinke bron van fijnstof in huishoudens. Met de fijnstof van buiten erbij zorgt dit ervoor dat in gemiddeld 1 op de 7 onderzochte huizen (15 procent) de norm van Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt overschreden.

Dit blijkt uit onderzoek naar de luchtkwaliteit in ruim honderd Nederlandse woningen dat TNO samen met het Inhome Air Quality Consortium een jaar lang deed. Eerder onderzoek van het TNO naar proefkeukens leverde vergelijkbare resultaten op. De onderzoekers zagen aanzienlijke verschillen tussen de metingen in individuele woningen. In sommige woningen werd de advieswaarde geen enkele dag overschreden, waar dit in andere huizen vaker dan 35 dagen per jaar gebeurde.

Dit heeft te maken met de manier van koken, waaronder de bakduur, het bakken op hoge temperatuur, het gebruik van een afzuigkap en de plaatsing van de pannen op het fornuis. Ook het branden van kaarsen blijkt voor meer fijnstof in huis te zorgen.

Blootstelling aan fijnstof mogelijk schadelijk voor gezondheid

Fijnstof bestaat uit minuscule deeltjes. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan blootstelling onder andere leiden tot meer luchtwegklachten. Daarom is het volgens de onderzoekers verstandig om het bouwbesluit aan te scherpen, zodat nieuwbouwhuizen een goede installatie krijgen voor zowel de aanvoer van frisse lucht als afvoer van vervuilde (kook)lucht. Nieuw gebouwde huizen zijn nu vaak luchtdicht. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

endemion
endemion21 okt 2020 - 13:34

Waardeloos artikel.

directtrack
directtrack21 okt 2020 - 9:32

Waarom wordt houtstook, veroorzaker van 40% fijnstofuitstoot in een woonbuurt, hier niet genoemd? In Nederland sterven jaarlijks 3000 mensen aan de gevolgen van fijnstof door houtstook. Samen met de fijnstof door etensbereiding komt het niveau dus nog hoger uit. Houtstook komt uiteraard niet altijd uit hetzelfde huis dan waar gekookt wordt. Ventilatie open zetten haalt mogelijk de fijnstof van houtstokende buren naar binnen.

1 Reactie
willemenrina@hotmail.com
willemenrina@hotmail.com21 okt 2020 - 9:54

Hallo beste vrienden van de VARABNN, als gepensioneerde docent energie (44 jaar) techniek en voormalige inspecteur huishoudelijke installatie
( gas/water/elektrische) heb ik mij altijd verbaast over het enthousiasme van een openkeuken. In 22 jaar heb ik veel gevaarlijk situatie gezien. Open gastoestellen (geisers) aangesloten op slecht werkende afvoerkanalen. Slechte ventilatie systemen. Afzuigkappen die niet goed werken, doordat er onvoldoende luchttoevoer aanwezig is. (lucht moet circuleren afvoer en aanvoer moeten in verhouding zijn.) Er is vanuit de lokale overheid ook geen toezicht meer. Persoonlijk ben ik dus geen voorstaande van openkeukens, want tijdens het bereiden van onze eten, komen veel fijnstoffen vrij. Een goed gestabiliseerd ventilatiesysteem is dus noodzaak. Maar er is helaas te weinig voorlichting en kennis bij de installateurs van keukens. De overheid zal net als bij de installatie van Cv ketels hierin een beleid in moeten gaan voeren. Succes en blijf gezond, met hartelijke groeten, Willem van Dongen