Je zult er vast weleens van gehoord hebben: baking soda. Voor de meesten zal dit bekend staan als een poeder om mee te bakken. Maar, dat is zeker niet het enige waar dit middel goed voor is. Het is misschien wel het meest veelzijdige product dat er te vinden is in de supermarkt en ook nog eens goedkoop. Van bakken tot schoonmaken tot persoonlijke verzorging; wij zetten achttien manieren waarop je baking soda in kunt zetten voor je op een rij.
Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een mineraal dat van nature voorkomt in gesteenten. Het heeft tal van toepassingen en is ook nog eens niet duur. Een pond is al voor zo'n 1,70 euro te verkrijgen in de supermarkt. Het is daarom hét ideale product om altijd in huis te hebben.
Baking soda is dus een natriumcarbonaat en volledig natuurlijk. Om baking soda zijn werk te laten doen, moet het in contact komen met zuur zoals azijn of citroenrasp. Het contact met het zuur laat het koolzuur in de soda vrijkomen. Hierdoor gaat het bruisen.
Dit effect maakt dat het uitermate geschikt is om mee te bakken; het vrijgekomen koolzuur zorgt er namelijk voor dat je beslag of deeg gaat rijzen. Maar, je kunt het ook goed gebruiken om mee schoon te maken. Baking soda heeft namelijk een bindend effect; vieze geurtjes kunnen zich hierdoor aan het zuiveringszout hechten.
Bakpoeder, soda en baking soda zijn drie verschillende producten die op het eerste gezicht eenzelfde werking lijken te hebben. Dat is echter niet het geval.
Normale soda, ook wel natriumcarbonaat, is niet natuurlijk, maar een chemische stof die wordt geproduceerd. Het kan echt alleen gebruikt worden om mee schoon te maken.
Bakpoeder bestaat uit zowel een carbonaat als zuur en zorgt ervoor dat je deeg of beslag goed rijst. Het is echter minder sterk dan baking soda en kan niet als schoonmaakmiddel gebruikt worden.
Nu je weet wat baking soda precies is, ben je wellicht benieuwd naar wat je er dan allemaal mee kunt. We zetten achttien opties voor je op een rij:
Bron: Hetkanwel.nl/Rutger Bakt
Op zoek naar meer handige (kook)tips? Lees dan snel verder!
Ik heb het artikel over backing soda ‘bewaard’, maar nu weet ik niet waar ik het terug kan vinden?
Ik gebruik elke dag een half theelepeltje baking soda als maagbeschermer, veel beter dan de maagbeschermers uit de pharmaindustrie.
Heel goed dat deze kwaliteiten van Na.Bi.Ca. worden gedeeld! Goedkoop en milieuvriendelijk! Er zijn nog meer mogelijkheden. Zelf gebruik ik mespuntje per dag voor bepaalde gezondheidszaken
Voor het verwijderen van bruine aanslag in je kopjes etc. zijn helemaal geen rigoureuze maatregelen nodig. Heet/warm water er in, event. met een beetje afwasmiddel, even laten staan en dan gewoon afwassen met borstel of spons. Bruine aanslag is dan zo weg.
Baking soda is ook een prima middel tegen blaasontsteking. Los 1 á 2 theelepels op in een grote mok lauw warm water en drink dit op. Eventueel herhalen, het smaak van géén kant maar het help wel !
"Aangezien het een natuurlijk product is, kan het volledig veilig worden gebruikt en brengt het geen schade toe aan het milieu" dank je de koekkoek het kan dan wel een natuurlijk product zijn dat wil niet zeggen dat het onschadelijk is voor het milieu. Aardolie kwik en asbest zijn ook natuurlijke materialen. U legt ook niet uit wat tussen de producten de verschillen zijn. Althans niet duidelijk.
Overal waar TE voor staat is giftig... Baking soda is prima middel; milieuvriendelijk en goedkoop
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!