Kassa

Babyverlof partner naar maximaal zes weken

21-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
baby 930x520
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt woensdag met de wet waardoor na de geboorte van een baby de partner van de moeder meer dagen vrij krijgt. Het totale mogelijke verlof gaat naar maximaal zes weken.

Vijf weken extra verlof

Vaders krijgen nu nog twee dagen verlof op kosten van de werkgever. Vanaf volgend jaar wordt dit een hele week. Ook kunnen partners in het eerste halfjaar na de geboorte straks vijf weken extra geboorteverlof krijgen.
Het gaat dan om één week volledige doorbetaling en vijf weken 70 procent, waar werkgevers en werknemers premie voor gaan betalen.

Wet Invoering Extra Geboorteverlof

Koolmees presenteert de regeling, formeel Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), woensdag op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam. De minister had vrijdag al aangekondigd dat hij op korte termijn met de plannen zou komen.

Taakverdeling eerlijker

De minister vindt het goed voor de band tussen ouder en kind dat het verlof wordt uitgebreid. Ook denkt hij dat hierdoor de taken in en rond het huis en het werk vanaf het begin beter en eerlijker worden verdeeld. De moeder kan dan volgens hem ook aan haar carrière blijven werken.
De Sociaal-Economische Raad (SER) kwam vorige week met een eigen advies, dat afwijkt van het plan van Koolmees. De SER wil zes weken volledig doorbetaald verlof, en wil dat betalen uit de schatkist. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

vg1971
vg197122 feb. 2018 - 10:16

Ik vind het absurd dat iets wat een eigen keuze is, ouders worden, betaalt moet worden door de werkgever dan wel het rijk EN middels een premie werknemers. Het wordt hoog tijd dat de mensen die bewust kinderloos zijn dáár eens voor worden gecompenseerd!! Een baby is iets anders dan het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd of ziek worden; hier houdt mijn solidariteit echt op. 2 dagen is meer dan voldoende; meer kan van eigen verlof.

bmwdb007
bmwdb00722 feb. 2018 - 8:15

1 Week is wel wat kort maar 6 weken is misschien weer wat overdreven. Maar de eerste dagen met de nieuwe baby zijn zo spannend mag best wat langer om aan elkaar te wennen. Beter voor vader en kind.

Karinw
Karinw21 feb. 2018 - 19:02

eens, laten ze het geld in de zorg steken.Daar heeft iedereen wat aan. En dan ook nog 5 weken kraam verlof erbij, afgezien van de kosten, wordt er niet nagedacht over wat dit betekent voor het werk wat door anderen gedaan moet worden. Of bedrijven die extra mensen moeten aannemen om dit te overbruggen. Wat is er mis mee om daarvoor vakantie op te nemen

driftkikker
driftkikker21 feb. 2018 - 17:18

2 dagen om het e.e.a.te regelen zijn m.i. voldoende. Die lange periodes leveren weer allerlei kosten op voor anderen. Na dat verlof komen dan allerlei toeslagen: kinderbijslag, kindgebonden toeslag en hoe het allemaal mag heten. Vroeger was het ook niet alles (het omgekeerde van tegenwoordig juist) maar nu wordt het steeds gekker.

nipe1
nipe121 feb. 2018 - 16:47

Ze mogen gerust verlof op nemen maar het ook zelf betalen kolder dat de overheid of de werkgever voor hun hobby moet betalen!

marleenvanh
marleenvanh21 feb. 2018 - 13:10

Samen een baby? Regel het dan ook SAMEN! Een week is genoeg.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!