Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Babyboomers trekken zware wissel op platteland

16-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
echtpaar_oud1.jpg
Er komen steeds meer 65-plussers en een aanzienlijk deel daarvan verhuist naar het platteland. Daardoor komen de sociale voorzieningen en de woningmarkt in vooral de zogenoemde krimpregio's onder druk te staan. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag.
Meer 65-plussers
In 2040 is een kwart van de Nederlanders ouder dan 65 en ongeveer 14 procent ouder dan 75. Daarvan wonen de meesten in de steden in de Randstad, maar ,,relatief gezien neemt het aandeel ouderen het meest toe op het platteland'', schrijft het PBL. In veel gemeenten bestaat de bevolking uiteindelijk voor meer dan 30 procent uit 65-plussers.
Jongeren trekken weg
Omdat jongeren tegelijk wegtrekken, wordt het moeilijk voldoende arbeidskrachten te vinden om zorg en andere voorzieningen te garanderen. Er zijn immers te weinig arbeidskrachten te vinden om de functies te vervullen.
Overlijden
Bovendien gaan veel ouderen ook binnen afzienbare tijd dood, waardoor hun woningen leeg komen te staan. Dat levert problemen op voor de woningmarkt, want door het toenemende aanbod daalt de waarde van de huizen. Vooral in krimpregio's kan er door het langzaam maar zeker overlijden van de babyboomgeneratie bovendien leegstand ontstaan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!