Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Avondklok gaat zaterdag 23 januari in om 21:00

22-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
414 keer bekeken
  •  
klok avondklok avond 1127
Op zaterdag 23 januari 2021 gaat de avondklok in Nederland voor het eerst in. De avondklok zal gelden tussen 21:00 en 04:30. Dat is een half uur later dan de 20:30 die het kabinet eerder had voorgesteld. Na een half uur debatteren schaarde een grote meerderheid van de Tweede Kamer zich uiteindelijk achter de maatregel, mits de avondklok naar 21:00 ging. De avondklok zal vooralsnog gelden tot 04:30 op 10 februari.

Volgens de Kamer geeft dit half uur extra mensen net iets meer tijd om nog buiten iets te doen in de vroege avond, zoals wandelen, boodschappen doen of sporten. Met name voor jongeren, gezinnen en werkenden maakt dit een verschil. Het verzoek tot het geven van een half uur extra van D66 werd door de meeste partijen gesteund.

Avondklok half uur later maakt weinig verschil

Ondanks dat het kabinet als voorstanders eigenlijk geen avondklok willen, is de gedachte dat het toch kan helpen in het voorkomen van een derde golf. Het Outbreak Management Team (OMT) verwacht dat dit tot een verlaging de besmettingsgraad kan leiden van 8 tot 13 procent. Ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vermoeden dat een half uur later niet een groot verschil zal hebben op het beoogde effect. Volgens De Jonge gaat het vooral om het gedrag van mensen.

Tegenstanders stellen dat effecten niet zijn aangetoond

De PVV diende een motie in om juist geen avondklok in te voeren. Deze kreeg steun van de DENK, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, SGP en de onafhankelijke Kamerleden Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen. Ze vinden dat de mogelijke effecten van het zware middel niet echt zijn aangetoond.

Volgens deze partijen heeft de bevolking al veel fysiek en mentaal te lijden onder de harde lockdown en is een schepje hier bovenop voor hen niet aanvaardbaar. Zo wees de Partij voor de Dieren erop dat de avondklok wordt ingezet terwijl er dagelijks nog steeds tientallen vluchten uit oranje gebieden komen. 

Avondklok voorkomt onbeheersbare situatie

Premier Mark Rutte gaf eerder in het debat al wat ruimte aan het tijdstip. Hij gaf aan dat de avondklok moest ingaan tussen 20:00 en 21:00 om effectief te zijn, omdat de huidige maatregelen en vaccinaties niet genoeg helpen om een derde golf voor te blijven. Er is bijvoorbeeld de angst dat de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus op korte tijd goed is voor zeker 10 procent van de besmettingen. Met de avondklok wordt voorkomen "dat we straks een onbeheersbare situatie krijgen", aldus Rutte.
Het kabinet heeft als alternatief op de avondklok overwogen om het huisbezoek verder in te perken van twee tot nul personen per dag. "Maar niemand ontvangen heeft een veel grotere impact dan de avondklok", zegt Rutte. Daarom wil het kabinet maximaal één persoon toestaan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!