Kassa

Avocado ontpitten geeft plastisch chirurgen meer werk

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
avocados 1127
Het verkeerd ontpitten van avocado's zorgt ervoor dat plastisch chirurgen steeds meer patiënten met wonden aan hun handen moeten helpen. "Ontpitten met een mes gaat vaak fout, met meestal zenuwletsel tot gevolg", zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam.
In instructiefilmpjes worden meestal twee manieren getoond om een avocda te ontpitten: met een mesje of met een lepel. Met een mes kan het fout gaan, waardoor mensen zich bijvoorbeeld snijden aan de basis van een vinger en een zenuw beschadigd raakt. De artsen stellen voor om een waarschuwingssticker op de avocado's te plakken; die kan consumenten bekend maken met de gevaren.

Letsel

"Helaas zijn de risico’s onbekend of ze worden onderschat door de consument. Bij het ontpitten houden consumenten vaak een avocadohelft in de palm van hun hand. Als bij het ontpitten vervolgens het mes uitschiet of van de pit glijdt, steken ze in hun hand. Daarbij zien we vaak dat gevoelszenuwen van de vingers worden beschadigd of doorgesneden. Soms raken mensen zelfs een pees", aldus Van de Kar.
Cijfers over hoe vaak 'avocadoletsel' in ons land voorkomt zijn er niet, maar het bureau dat spreekt namens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie verwijst naar Amerikaans onderzoek. Dat zou laten zien dat daar jaarlijks 8000 Amerikanen zijn die een  verwonding oplopen bij het ontpitten van een avocado. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz8 dec. 2020 - 12:16

WOW. ik dacht altijd dit is extreem simpel. Aardappel mesje pakken en voorzichtig in de pit snijden, daarna draaien. Maar hakken mensen echt zo hard op die pit dat ze er letsel aan over houden?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!